“Важить не більше 45 кілограмів”: журналіста Дмитра Хилюка продовжують незаконно утримувати у Владимирській області

Дата: 26 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Журналіста УНІАН Дмитра Хилюка росіяни незаконно тримають у виправній колонії ІК-7 в селищі Пакіно Владимирської області.

Про це повідомляє міжнародна організація “Репортери без кордонів”.

Дмитро Хилюк (архівне фото). Джерело: фейсбук-сторінка МІПЛ

Репортерам вдалося поспілкуватися з колишнім військовополоненим Ігорем, якого близько року утримували разом з Хилюком у камері №8 виправної колонії ІК-7 в Пакіно. У травні 2024 року військовослужбовця повернули додому в результаті обміну.

Коли Ігор, перебуваючи на волі, побачив фотографії журналіста до його викрадення росіянами, то зрозумів, наскільки той змінився за час перебування у російській неволі.

“Я побачив його фото і можу сказати, що він виглядає зовсім не так, як раніше”, – зазначає  колишній військовополонений.

За його словами, Хилюк, як і багато інших українців в полоні, сильно схуд і зараз важить “не більше 45 кілограмів”.

За спогадами військовослужбовця, у їхній камері перебували близько п’ятнадцяти цивільних та військових українців.

Також Ігор розповів, що взимку за температури мінус десять градусів його та побратимів змушували гуляти на вулиці повністю оголеними. Під час перевірок російські наглядачі або співробітники ФСБ нацьковували собак на українців. 

За словами військового, Дмитра продовжують незаконно утримувати у Пакіно. Там над українцями постійно знущаються, створюючи нестерпні умови існування: позбавляють їжі, змушують слухати російську пропаганду, співати російський гімн, постійно б’ють та усіляко принижують.

Арно Фроже, керівник відділу розслідувань РБК, просить РФ надати докази, що український журналіст живий:  

“Росія не лише продовжує брехати про його долю, але й принизливо поводиться з ним, пригнічуючи його гідність. У світі до деяких заручників, утримуваних злочинними або терористичними угрупованнями, ставляться з більшою повагою та гідністю. Ми закликаємо російську владу звільнити його, а українську − подвоїти зусилля, щоб витягнути його з цього пекла”.

Нагадаємо, 24 лютого росіяни окупували село Козаровичі Київської області, де разом з батьками мешкав Дмитро Хилюк. 3 березня до них додому прийшли окупанти та викрали журналіста разом з батьком. Останнього відпустили через вісім днів, 11 березня. Дмитра ж продовжували перевозити з однієї “в’язниці” до іншої. Одна з них знаходилась в аеропорту “Гостомель”, який росіяни зайняли на початку повномасштабного наступу. Через неї пройшло дуже багато полонених, яких утримували у промислових холодильниках. Про це “Репортерам без кордонів” розповів український солдат, якого росіяни там тримали разом з Хилюком, починаючи з 12 березня.

За інформацією РБК, 12 травня 2023 року під час етапування з Новозибкова до виправної колонії ІК-7 у селищі Пакіно свідок поспілкувався з Дмитром. Чоловік пригадує, що у СІЗО в Новозибкові вони сиділи у сусідніх камерах. Також він додає, що журналіст виглядав “фізично добре”, але здавався “дуже ураженим психологічно “. Свідок підтвердив інформацію РБК, що Хилюк провів “щонайменше три місяці” в одиночній камері.

23 квітня телеканал 1+1 в ефірі телемарафону “Єдині новини” повідомив, що журналіст УНІАН Дмитро Хилюк уже понад рік перебуває в російському полоні. Його кілька разів намагались обміняти, але щоразу росіяни останньої миті порушували домовленості щодо нього та ще кількох людей.

Журналісти наголосили, що офіційний статус журналіста УНІАН — не полонений, а цивільний заручник. Згідно з міжнародним правом, таких людей не можна обміняти на військових, їх мають просто відпустити, але росіяни не хочуть цього робити.

Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження щодо викрадення цивільних на території Димерської ОТГ за частиною 1 статті 438 Кримінального кодексу. У ній, зокрема, йдеться про порушення законів та звичаїв війни – жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, вигнання цивільного населення для примусових робіт, розграбування національних цінностей на окупованій території, застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами.

Дмитро Хилюк та його батько проходять як потерпілі в межах цього кримінального провадження.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter