“Вагнерівці” відправили росіянці тіло чоловіка-найманця, а потім виявилось, що він у полоні в Україні

Дата: 20 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Росіянці Ангеліні, чоловік якої став найманцем приватної військової компанії “Вагнер”, завербувавшись з в’язниці на війну в Україну, надіслали його тіло, однак невдовзі та отримала повідомлення, що він знаходиться у полоні в Україні. 

Своєю історією жінка поділилась з журналістами російського телеканалу “Дождь”. 

Російські військовополонені в Україні. Фото: AFP

Чоловік Ангеліни, ім’я якої змінили через побоювання за безпеку, відбував покарання за вбивство в одній з російських колоній. Вона не уточнює, коли саме той потрапив за ґрати, однак, судячи з її розповіді, знаходився там росіянин не більше декількох років. 

Торік восени чоловік перестав виходити на зв’язок, а невдовзі з незнайомого номеру Ангеліні зателефонувала родичка іншого засудженого й сказала, що її чоловік на тимчасово окупованій території України й став найманцем ПВК.

Досі жінка не може зрозуміти, навіщо він так вчинив. 

“Для мого чоловіка Україна не була фашистською країною, адже він часто там бував, добре знав. Він з дитинства туди їздив, у нього там родичі – рідна бабця за татом, дід. Бабусі вже немає, бо поховали кілька років тому, а що з дідом зараз, ми не знаємо”, – розповідає вона. 

Наприкінці грудня минулого року жінці повідомили, що її чоловік загинув під Бахмутом. На запитання, чи це справді він, “вагнерівці” запевнили, що помилки бути не може, бо, нібито, у завербованих відбирали зразки ДНК. Раніше такого не робили.

За декілька тижнів після поховання чоловіка Ангеліні спочатку написав у месенджер незнайомець, а невдовзі зателефонували з українського номера. Чоловік, який представився ефесбівцем, сказав, що найманець живий, заарештований і перебуває у полоні в Україні, де чекає на вирок суду. 

Ангеліна зверталась до Федеральної служби виконання покарань, яка б мала знати, де знаходиться засуджений російськийм судом громадянин РФ. 

“Вони просто развели руками та сказали, що не мають жодної інформації. Я запитувала, адже це було етапування, чому вони не можуть повідомити мені, куди його етапували? Родичі мають знати, якщо ув’язненого переводять з однієї до іншої колонії”, – пригадує свою розмову з посадовцями жінка. 

Офіційно полонений чоловік Ангеліни досі відбуває покарання у колонії.

Охоронці йдуть поруч із полоненими всередині табору для військовополонених у Львівській області. Фото: ABC News

Подібних історій, коли родичам завербованих на війну в Україну надсилали труни та радили не відкривати, журналісти знайшли чимало. Деякі погоджуються на це, бо отримують право на виплати у декілька мільйонів рублів, а деякі – одразу гроші. 

“Мати, за законами ПВК, отримала гроші, тіло привезли, а на моє питання, чому не вскриває труну, сказал: “Хай вже поховаємо чужу людину”. Ось, що гроші роблять з людьми. За дев’ять років у колонії він був не потрібен, а тепер гроші очі затуманили. Як труну не відкрити? Це ж твоя дитина? Жах! Бог їй суддя”, – ділиться історію одна з росіянок у чаті в соцмережі. 

У відділенні СБУ Харківської області журналістам не змогли підтвердити чи спростувати інформацію про чоловіка Ангеліни, зазначивши, що це можливо лише після суду. Водночас додали, що регулярно стикаються з подібними випадками. 

Попри відомий факт того, що Україна дотримується Женевської конвенції, Ангеліна не може повірити, що її чоловік живий та отримав медичну допомогу після поранення. 

“Як, навіщо вони (в Україні – Ред.) жаліють, виходить, зберігаючи їм життя? Та й ще оповіщають рідних про це? Навіщо їм рятувати людей – це мені незрозуміло”, – зізнається жінка. 

Детальніше про те, як тримають українських військовополонених у Росії та на окупованих нею територіях, ви можете прочитати за посиланням

Нагадаємо, що на початку цього року минуло 180 днів, відколи перші завербовані з російських колоній на війну в Україні росіяни підписали “контракти” з ПВК “Вагнер”. Ті, хто вижив, отримали “помилування”, медаль “За відвагу” та поїхали додому. 

Серед незаконно звільнених таким чином, наприклад, росіянин, який забив каменем знайомого на відпочинку, чоловік, що почав грабувати ще в 5 класі школи, а також “ветеран”, який убив власну бабцю-ветеранку Другої світової через квартиру. 

Детальніше про них ви можете прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter