В Україні близько 80 тис. секс-працівників, які регулярно зазнають психологічного та фізичного насильства

Дата: 14 Грудня 2017
A+ A- Підписатися

За оцінками міжнародних організацій в Україні налічується близько 80 тис. секс-працівників, які регулярно зазнають психологічного та фізичного насильства.

Про це заявив директор з політики та партнерства “Альянсу громадського здоров’я” Павло Скала під час вуличної акції на майдані Незалежності, присвяченої Міжнародному дню захисту секс-працівників від насильства і жорстокості, повідомляє Укрінформ.

“За узгодженими оціночними підрахунками міжнародних організацій, в Україні налічується 80 тис. секс-працівників, людей, залучених до секс-бізнесу. І це реальність”, — заявив Скала.

Він повідомив, що 17 грудня у світі відзначається Міжнародний день захисту секс-працівників від насильства і жорстокості.  В Україні акції до цього дня проводяться вже протягом 10 років.

“Ми проводимо заходи для того, щоб показати, що ця проблема існує, в Україні існують секс-працівники та, на жаль, насильство щодо них”, — заявив Скала.

За його словами, існує потреба в декриміналізації цієї сфери, що сприятиме, зокрема, зменшенню поширення ВІЛ, адже в Україні у трьох чвертях нових випадків інфікування здійснюється саме статевим шляхом. Крім того, працівники секс-індустрії “постійно перебувають під тиском і клієнтів, і правоохоронних органів, які піддають їх різним видам насильства, здебільшого психологічному, іноді фізичному”.

Активіст нагадав, що у Кодексі України про адміністративні правопорушення є стаття 181.1, яка передбачає адмінпокарання для особи, яка задіяна у наданні сексуальних послуг за плату. 

“Через наявність цієї статі цей вид бізнесу прихований і він контролюються, у тому числі, правоохоронними органами, а також організованою злочинністю”, — заявив Скала.

У свою чергу присутня на акції керівник БО “Ліга “Легалайф” Юлія Дорохова повідомила, що до парламенту поданий законопроект про декриміналізацію заняття проституцією та скасування статті 181.1 КУпАП, однак доброї волі з цього приводу з боку можновладців немає.

“Нас не чують, але користуються нашими послугами. Невигідно змінювати законодавство, тому що величезні гроші йдуть у кишені тих, хто кришує цей бізнес”, — заявила вона.

Учасники акції одягнули на голову чорні мішки з буквами, склавши слово “насильство”. Також був присутній чоловік, одягнений у поліцейську форму як символ переслідування та утисків працівників секс-індустрії. Вони тримали плакати “Робота не злочин”, “Скасувати  ст.181.1 КУпАП”, “Ст.181.1 КУпАП – інструмент насильства над секс-працівниками” тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter