У Росії в “іноземні агенти” записали “Проект Апрель”, який допомагає ВІЛ-інфікованим

Дата: 22 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції Росії включило до реєстру “іноземних агентів” некомерційну організацію соціальної підтримки населення “Проект Апрель”, яка займається допомогою людям з ВІЛ.

Про це пише Медіазона з посиланням на сайт міністерства.

“Відповідно до Федерального закону “Про некомерційні організації”19.12.2016 до реєстру некомерційних організацій, що виконують функції іноземного агента, внесена Автономна некомерційна організація соціальної підтримки населення “Проект Апрель”. Рішення про включення зазначеної організації до реєстру прийнято Мін’юстом Росії за результатами розгляду надісланої від неї заяви”, – ідеться в повідомленні відомства.

“Проект Апрель” – це громадська організація з Тольятті, яка називає своєю місією поліпшення якості життя людей з ВІЛ/СНІДом, а також протидію епідемії ВІЛ/СНІДу. Організація веде роботу з профілактики ВІЛ-інфекції серед уразливих груп населення, включаючи споживачів наркотиків, організовує заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до соціальних проблем людей, які живуть з ВІЛ, проводить роботу з вагітними жінками ВІЛ + і дітьми.

Один із співробітників проекту Іван Аношкін подав до Європейського суду з прав людини скаргу на недоступність замісної терапії в Російській Федерації. Скарга була комунікована Європейським судом в липні 2014 року. Після комунікації скарги “Проект Апрель” почала переслідувати влада – почалися постійні перевірки пожежної інспекції та регулярні візити дільничного для перевірки анонімних звернень.

Нагадаємо, за даними міжнародної правозахисної організації Amnesty International, в Росії протягом 4-річного дії закону про некомерційні організації 148 організацій були внесені в список “іноземних агентів”, їх фінансування суттєво скоротилося, репутації було завдано збитків, співробітники перебували під тиском і погрозами, а 27 організацій були змушені закритися.

Статус “іноземного агента” в Росії присвоюється тим некомерційним організаціям, які, на думку Мін’юсту РФ, отримують фінансування з-за кордону і одночасно займаються політичною діяльністю.

Такі НКО зобов’язані повідомляти, що є “іноземним агентом”, а також змушені частіше здавати звітність та проходити аудит, що значно ускладнює їхню діяльність.

Згадані організації в багатьох випадках надають послуги, які держава не в змозі забезпечити, наприклад, юридичний захист або психологічну підтримку жертв дискримінації або насильства, а також екологічний моніторинг.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter