В Криму не діє жоден механізм захисту прав людини – Джемілєв

Дата: 12 Грудня 2017
A+ A- Підписатися

В умовах російської окупації рівень порушення прав людини на Кримському півострові є безпрецедентним.

Еміне Джапарова

Таку думку під час брифінгу в Києві висловила перша заступниця міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова, передає Інтерфакс.

Дії російської влади в Криму чиновниця називає “репресіями”. До них Джапарова відносить примусову паспортизацію, масові обшуки у кримських татар, їх затримання та арешти.

На думку Уповноваженого президента України у справах кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, допоки Кримський півострів знаходиться під російською окупацією, жодні заходи не зможуть захисти права людей, які там проживають.

“Учора на цю тему ми розмовляли з Верховним комісаром у справах національності ОБСЄ, теж говорили про те, що можна зробити для захисту прав людей, але з’ясовується, що це практично неможливо”, – зазначив він.

Мустафа Джемілєв

Однак, на думку генерального прокурора України Юрія Луценка, потужною відповіддю на масові порушення прав людини в Криму є союз кримських політиків, кримської прокуратури й українських правозахисних організацій.

“Наша відповідь має ґрунтуватися на дипломатичному й економічному тиску на основі українського та міжнародного права”, – підкреслив він.

За офіційними оцінками, з моменту окупації Криму 2014 року на материкову частину України з півострову виїхали 27 тисяч людей. Проте, за словами Джапарової, неофіційні дані говорять про те, що кількість переселенців може бути вдвічі-втричі більшою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter