В Україну з Росії вже повернули 128 депортованих дітей – Офіс генпрокурора

Дата: 08 Лютого 2023
A+ A- Підписатися
В Україну вдалося повернути 128 дітей, яких примусово вивезли до Росії. Кожен такий випадок вимагає великих зусиль багатьох людей.

Про це розповіла начальниця Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу генерального прокурора України Юлія Усенко, повідомляє Укрінформ.

Юлія Усенко

“В Україну вдалося повернути 128 дітей. Ви запитаєте, чому така маленька цифра в порівнянні з кількістю тих, хто перебуває в депортації? Але для нас це не цифра – це 128 дитячих життів”, – каже Усенко.

Вона розповіла, що за поверненням дітей на Батьківщину стоїть робота великої кількості людей, які місяцями працюють, щоб повернути хоча б одну дитинку. Це багато безпекових ризиків, зокрема й для тих, хто допомагає в цьому.

“Про те, хто ці люди і як усе відбувається, я зараз говорити не можу, бо це не просто нашкодить процесу повернення дітей, а й може коштувати комусь життя”, додала представниця Офісу генпрокурора.

Вона наголосила, що задля повернення маленьких українців додому потрібні об’єднані зусилля міжнародної спільноти та реальні кроки.

“Україна робить усе можливе, але, на жаль, цього недостатньо. Звичні інструменти дипломатії не діють, вимоги міжнародного гуманітарного права на агресора не діють, тому єдиного механізму не існує, а типові правила не працюють. Наше завдання – бути в постійному пошуку таких шляхів та бути в діалозі з тими, хто нас підтримує”.

Раніше ZMINA писала, що, за словами постійного представника США при ОБСЄ Майкла Карпентера, окупанти примусово перемістили до РФ понад 14 тисяч дітей із захоплених українських територій.

Згідно з висновками аналітичного звіту “Депортація громадян України з території ведення активних бойових дій чи з тимчасово окупованої території України на територію Російської Федерації та Республіки Білорусь”, майже всі депортовані до Російської Федерації українські діти стають жертвами викорінення їхньої ідентичності та “перетворення” їх на ворогів України, що можна ідентифікувати як злочин геноциду.

Адвокатка й аналітикиня Української правової консультативної групи Аліна Павлюк зауважує, що дорослі українці, яких депортували, можуть знайти вихід на волонтерів, активістів, офіційних представників влади та повернутися додому. Водночас діти ж цієї можливості позбавлені. З відкритих джерел та зі слів дітей, яким вдалося повернутися, дослідники встановили, що їх депортували до щонайменше 57 регіонів РФ, зокрема Астрахані, Мурманська, Дагестану, Сахаліну, та Республіки Білорусь.

Нещодавно видання “Вёрстка” виявило, що в кримському дитбудинку “Ялинка”, який два роки тому місцеві ЗМІ назвали “дитячим концтабором”, перебувають щонайменше 14 херсонських дітей-сиріт віком від двох до п’яти років.

Верховний комісар ООН з питань біженців Філіппо Гранді звинуватив владу Росії в порушенні фундаментальних принципів міжнародного права через те, що вона вивозить, надає російське громадянство та передає на всиновлення в російські родини українських дітей.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки депортації українців на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter