Понад 14 тисяч українських дітей окупанти депортували до Росії – представник США в ОБСЄ

Дата: 03 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер заявив, що окупанти примусово перемістили до РФ понад 14 тисяч дітей із захоплених українських територій.

Про це повідомляє “Укрінформ”, яке цитує заяву Карпентера на засіданні Постійної ради ОБСЄ.

Майкл Карпентер. Джерело: PAP/Roman Zawistowski

“Кремлівська маріонеткова влада примусово депортувала або іншим чином перемістила до Росії понад 14 тисяч дітей”, сказав  Карпентер.

Американський дипломат заявив, що “влада РФ прагне ліквідувати всі прояви української національної ідентичності та перетворити всіх українців на лояльних підданих російської імперії”.

Він також наголосив, що США продовжать співпрацювати з міжнародними партнерами та Україною, щоб притягнути до відповідальності осіб, які вчинили злочини на українських територіях.

За даними Національного інформаційного бюро, станом на 2 лютого 2023 року Росія депортувала з України 16 011 дітей. Водночас, за повідомленнями з відкритих джерел у РФ, туди вивезли 733 тисячі українських дітей.

Згідно з висновками аналітичного звіту “Депортація громадян України з території ведення активних бойових дій чи з тимчасово окупованої території України на територію Російської Федерації та Республіки Білорусь”, майже всі депортовані до Російської Федерації українські діти стають жертвами викорінення їхньої ідентичності та “перетворення” їх на ворогів України, що можна ідентифікувати як злочин геноциду.

Адвокатка й аналітикиня Української правової консультативної групи Аліна Павлюк зауважує, що дорослі українці, яких депортували, можуть знайти вихід на волонтерів, активістів, офіційних представників влади та повернутися додому. Водночас діти ж цієї можливості позбавлені. З відкритих джерел та зі слів дітей, яким вдалося повернутися, дослідники встановили, що їх депортували до щонайменше 57 регіонів РФ, зокрема Астрахані, Мурманська, Дагестану, Сахаліну, та Республіки Білорусь.

Нещодавно видання “Вёрстка” виявило, що у кримському дитбудинку “Ялинка”, який два роки тому місцеві ЗМІ назвали “дитячим концтабором”, перебувають щонайменше 14 херсонських дітей-сиріт віком від 2 до 5 років.

Верховний комісар ООН з питань біженців Філіппо Гранді звинуватив владу Росії у порушенні фундаментальних принципів міжнародного права через те, що вона вивозить, надає російське громадянство та передає на всиновлення в російські родини українських дітей.


Центр прав людини  ZMINA  разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на території Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в  онлайн-формі  або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявки отримана інформація буде використана для звернення до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter