14 вивезених з Херсона дітей-сиріт перебувають у кримському дитбудинку, який ЗМІ називали “дитячим концтабором”

Дата: 27 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У кримському дитбудинку “Ялинка”, який два роки тому місцеві ЗМІ назвали “дитячим концтабором”, перебувають щонайменше 14 херсонських дітей-сиріт віком від 2 до 5 років.

Про це повідомляє видання “Вёрстка”.

Фото з сайту “Усиновлення у Московській області”

Про те, що близько 46 дітей-сиріт із херсонського будинку малюка вивезли до Криму, ще 21 жовтня розповів колаборант Кирило Стремоусов, призначений окупантами заступником голови адміністрації Херсонської області. Однак він не повідомив, куди конкретно перемістили дітей. 

Про місцеперебування дітей журналісти видання дізнались, дослідивши фотографії, які опублікували на сайті “Усиновлення у Московській області”.

Мінсоцрозвитку регіону підбивало підсумки акції “Стань Дідом Морозом” для сиріт з окупованих територій та опублікувало понад 700 знімків дітей із подарунками. Фотографії супроводжувалися листами Діду Морозу, де діти коротко розповідали про себе.

Журналісти видання “Вёрстка” звернули увагу, що 14 листівок від дітей молодшого віку написані одним почерком, і в кожній згадувалось, що дитина із Херсона. У 10 з 14 листівок поточне місцеперебування сиріт не було вказано або спеціально замазано білим полем. У двох листах говорилося, що дитина приїхала з Херсона до Сімферополя, і ще у двох була вказана також назва дитячого будинку. Однак усі 14 дітей були сфотографовані в одних і тих же інтер’єрах дитячого будинку “Ялинка”.

Дитячий будинок “Ялинка”, спеціалізується на роботі з дітьми з ураженнями центральної нервової системи, порушеннями психіки та поведінки, слуху, зору та з ВІЛ. Заклад підпорядковується кримському МОЗ.

Відповідно до “Робітничої програми” дитячого будинку на 2021–2025 роки, установа має виховувати у дітей “вищі моральні почуття”, зокрема “патріотизм та громадянськість”, а також формувати у вихованців уявлення про те, що “Крим знаходиться на півдні Росії” та “усвідомлення себе як громадянина багатонаціональної Росії”.

Два роки тому кілька названих родин розповіли, що забирали дітей з цього дитбудинку з крайнім ступенем виснаження. Тоді в ЗМІ цей дитбудинок назвали концтабором, а умови утримання дітей порівнювали з умовами в Освенцимі.

Правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк каже, що єдина законна підстава для переміщення дітей – евакуація, зумовлена невідкладними причинами, пов’язаними зі станом здоров’я чи лікуванням. “Пріоритетним напрямком для такої евакуації, навіть за наявності таких невідкладних причин, є держава громадянства і територія, підконтрольна їй”, – каже експертка.

Така евакуація має бути тимчасова і держава повинна робити все можливе для спрощення повернення цих дітей. Про їх переміщення держава Україна повинна бути повідомлена, а також отримати вичерпну інформацію про кожну дитину, включно з місцем її переміщення. Крім того, обов’язковою є згода від опікунів дитини. Але всі ці умови стосуються випадку, коли наявні законні підстави для такого переміщення. Якщо ж ця підстава відсутня, як у цьому випадку, таке переміщення заборонене навіть за наявності дозволу відповідальних осіб. 

“Такі дії можуть бути кваліфіковані як примусове переміщення і мають ознаки злочину геноциду”, – каже Онисія. 

Також вона зауважила, що виникають питання до “навчальної програми”. Тобто держави зобов’язані забезпечувати право дитини на збереження індивідуальності, будь-який догляд за дитиною повинен враховувати її етнічне походження, релігійну і культурну належність і рідну мову. Освіту дітей до 15 років, які осиротіли чи були розлучені зі своїми сім’ями внаслідок війни, потрібно доручати особам з такими самими культурними традиціями, по можливості особами їхньої національності, мови та релігії.

“Навчання, передбачене даним закладом, очевидно має на меті зруйнувати зв’язки дітей з їхньою національною групою та унеможливити їх повернення в Україну”, – каже експертка.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку” від початку широкомасштабної війни проти України документувала факти міжнародних злочинів, що вчиняє Росія, зокрема й депортації українських громадян на територію РФ. Минулого тижня коаліція презентувала перший звіт, щодо депортації та примусового переміщення українців. У правових висновках дій країни-агресора автори вказують, що “переміщення дітей, яке здійснює РФ, порушує всі вимоги, встановлені нормами міжнародного гуманітарного права”.

Звіт представлено для ознайомлення українською та англійською мовами.

Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter