В ООН звинуватили Росію у порушенні фундаментальних прав дитини через усиновлення українських дітей

Дата: 29 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Верховний комісар ООН з питань біженців Філіппо Гранді звинуватив владу Росії у порушенні фундаментальних принципів міжнародного права через те, що вона вивозить, надає російське громадянство та передає на всиновлення в російські родини українських дітей.

Про це він заявив в інтерв’ю агентству Reuters.

Фото: Reuters

“Під час війни не можна визначити, чи є в дітей батьки або опікуни. Поки це не буде встановлено, не можна надавати їм інше громадянство і передавати на усиновлення в інші сім’ї”, – заявив Гранді.

Останні 6 днів Гранді їздив українськими містами та спілкувався, зокрема, і з українцями, переміщеними із зон бойових дій.

Президент України Володимир Зеленський, після зустрічі з Гранді у середу, закликав до створення механізмів для “захисту та повернення” депортованих до Росії дітей та дорослих, а також для покарання винних у цих переміщеннях.

Зі свого боку Верховний комісар ООН у справах біженців сказав, що його відомство не має можливості оцінити реальні масштаби проблеми та кількість дітей, яким видали російські паспорти або віддали на усиновлення в Росії, адже доступ представників УВКБ ООН там вкрай обмежений.

“Ми весь час намагаємося отримати доступ, але це трапляється досить рідко, спорадично і не безперешкодно, якщо ви розумієте, що я маю на увазі”, – заявив Гранді.

За даними Національного інформаційного бюро, станом на 29 січня 2023 року Росія депортувала з України 14 711 дітей. Водночас, за повідомленнями з відкритих джерел у РФ, туди вивезли 728 тисяч українських дітей.

Згідно з висновками  аналітичного звіту “Депортація громадян України з території ведення активних бойових дій чи з тимчасово окупованої території України на територію Російської Федерації та Республіки Білорусь”, майже всі депортовані до Російської Федерації українські діти стають жертвами викорінення їхньої ідентичності та “перетворення” їх на ворогів України, що можна ідентифікувати як злочин геноциду.

Адвокатка й аналітикиня Української правової консультативної групи Аліна Павлюк зауважує, що дорослі українці, яких депортували, можуть знайти вихід на волонтерів, активістів, офіційних представників влади та повернутися додому. Водночас діти ж цієї можливості позбавлені. З відкритих джерел та зі слів дітей, яким вдалося повернутися, дослідники встановили, що їх депортували до щонайменше 57 регіонів РФ, зокрема Астрахані, Мурманська, Дагестану, Сахаліну, та Республіки Білорусь. 

Нещодавно, видання “Вёрстка” виявило, що у кримському дитбудинку “Ялинка”, який два роки тому місцеві ЗМІ назвали “дитячим концтабором”, перебувають щонайменше 14 херсонських дітей-сиріт віком від 2 до 5 років. Про місцеперебування дітей журналісти видання дізнались, дослідивши фотографії, які опублікували на сайті “Усиновлення у Московській області”.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter