В Україну нібито не пропускали комікс про Голокост, бо там була зображена свастика

Дата: 22 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Виконавча продюсерка Громадського радіо Ана Море замовила з-за кордону графічний роман про Голокост, однак його відмовлялися пропускати до України через зображення символу, схожого на свастику, і хотіли утилізувати. Державна митна служба та компанія “Нова пошта” в соціальних мережах звинуватили в цьому одна одну.

Про це Ана розповіла у фейсбуці. 

Фото: Читомо

Ввечері 20 травня Море написала допис про те, що отримала листа від Нової пошти, у якому йшлося, що її замовлення містить заборонену для ввезення до України нацистську символіку. Через це розмитнити вантаж неможливо, тому посилку утилізують.

Продюсерка пояснила, що йдеться про комікс американського художника та письменника Арта Шпіґельмана “Маус. Сповідь уцілілого”. За цей графічний роман про життя польських євреїв під час Другої світової та Голокосту Шпіґельман отримав Пулітцерівську премію.

За словами Море, під загрозою знищення опинився не тільки цей комікс, а й решта замовлених книжок загальною вартістю 100 доларів.

Згодом Нова пошта залишила під постом коментар, що “долучилася до врегулювання питання”. Наступного дня компанія опублікувала новий коментар, у якому звинуватила працівників Державної митної служби України в тому, що саме вони не пропустили книжки після огляду. Потім Нова пошта повернулася в коментарі з “гарними новинами” про те, що посилку все ж таки пропустять.

“Після довготривалого спілкування з митними брокерами ми отримали позитивний результат. Відправлення включать в реєстр для розмитнення. Ми зі свого боку проконтролюємо доставку та проінформуємо отримувача”, – заявила компанія.

Водночас на пост відреагувала і сама Держмитниця, яка наголосила: поштове відправлення успішно пройшло митне оформлення, а про утилізацію взагалі не йшлося.

“Просимо перевіряти інформацію, перш ніж виходити в публічний простір з безпідставними звинуваченнями державного органу”, – закликали митники.

Крім того, там зазначили, що Нова пошта заявила про відправлення лише 21 травня о 16:31, а саме митне оформлення тривало 15 хвилин, і це зафіксовано програмою.

“Принагідно зазначимо, що процедура знищення чітко регламентована. Ви згадуєте про якісь домовленості з митними брокерами, але митні брокери не є працівниками Держмитслужби”, – додали в державному органі.

Там попросили компанію прокоментувати, з ким вона комунікувала. Однак відповіді від Нової пошти під постом поки що не з’являлося.

Оновлено: Після розголосу інциденту графічний роман “Маус. Сповідь уцілілого”, який митниця нібито хотіла утилізувати, доставили замовниці.

“Ситуація вирішилася завдяки розголосу, тому дякую всім. У твіттері моєму партнеру писали люди, що в їхніх випадках замовлення просто знищували, бо так, були й інші випадки. Хто за це відповідальний та що робити неясно, бо “Нова пошта” публічно комунікувала, а митниця заявляла, що вони непричетні”, – написала Ана.

Нагадаємо, що 2023 року у Великій Британії видали історичну енциклопедію “Історія: повний візуальний посібник” (History: The Definitive Visual Guide), яка містить перекручені факти про українську історію. Автори праці серед іншого називають Київську Русь “частиною історії РФ”, а війну РФ проти України – “спеціальною військовою операцією”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter