В Україні з’явиться мапа провайдерів, які забезпечують інтернет під час тривалих блекаутів

Дата: 30 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Мінцифри та ГО “ЛУН.Місто” підписали меморандум про спільну роботу над мапою інтернету під час тривалих знеструмлень: вона міститиме дані про провайдерів, які забезпечують інтернет під час знеструмлень до 72 годин.

Найближчим часом проєкт буде доступним для жителів Києва, йдеться в повідомленні на офіційному сайті міністерства.

Вигляд на Поділ під час знеструмлення після російського ракетного обстрілу Києва, листопад 2022 року. Фото: Андрій Кравченко / AP

У тексті повідомлення уточнили, що телеком-компанії активно переходять на технології, стійкі до знеструмлень, та резервне живлення, щоб люди були онлайн під час тривалих блекаутів до трьох діб.

“Продовжуємо працювати з партнерами, створюємо мапу інтернету під час знеструмлень. Українці зможуть легко знайти таких провайдерів у своєму будинку або поруч і мати зв’язок”, – зазначила заступниця міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

На мапі українці зможуть знайти найближчого інтернет-провайдера, який перейшов на енергоощадні мережі за технологією xPON (пасивна оптична мережа і Забезпечення доступу до інтернету за технологією xPON передбачає заміну застарілих мідних кабелів на прогресивніші оптоволоконні, що володіють значно більшою пропускною спроможністю. Сигнал таким кабелем проходить за допомогою світлового, а не електричного імпульсу. Світловий імпульс проходить скляним волокном, забезпечуючи надійніший сигнал і високу швидкість за низьких енерговитрат. Технологія xPON передбачає прокладання оптоволоконного кабелю безпосередньо в будинок абонента, а не до всього будинку, що гарантує постійну швидкість доступу до інтернету й унеможливлює збої в роботі через перевантаження мережі. Для підключення до технології xPON абоненту встановлюється модем – ONT (Optical Network Terminal), завдяки якому під’єднання всіх послуг надалі відбувається віддалено і в одному пристрої. Модем має вбудований Wi-Fi, мережею якого можна працювати без проводів з будь-якого пристрою.. – Ред.), отримати контактні дані та за потреби подати заявку на під’єднання.

Мапу регулярно оновлюватимуть і доповнюватимуть інформацією.

Водночас Мінцифри і ЛУН.Місто разом інформуватимуть людей про різні технології, що дають змогу бути онлайн без електроенергії, та тривалість їхньої роботи.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що система Міністерства внутрішніх справ удосконалила плани реагування під час можливих перебоїв з електропостачанням цієї осені та зими, спричинених російськими обстрілами.

Торік росіяни почали масовано обстрілювати енергетичну інфраструктуру України 10 жовтня, що спричинило відімкнення світла, тож, наприклад, влада в Києві розглядала варіант евакуації трьох мільйонів людей.

До кінця 2022-го в країні не лишилося жодної теплової або гідроелектростанції, яку б не обстріляла Росія. З наближенням нового осінньо-зимового періоду українські посадовці частіше говорять про ймовірність повторення масованих обстрілів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter