У столичній мерії розповіли, як жити у знеструмленому Києві

Дата: 16 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Влада Києва розробила план на випадок, якщо світла у місті не буде довго. 

Про це розповів мер Віталій Кличко

Фото: Ashley Chan/SOPA/Zuma

Нині у Києві офіційно мешкають понад три мільйони людей, з яких щонайменше 350 тисяч тимчасових переселенців зі Сходу та Півдня, які приїхали з 2014 року, й ще 200 тисяч тих, хто приїхав вже після початку повномасштабного вторгнення.

Перше, про що сказав Кличко, – це наземний транспорт. Він має працювати безоплатно. 

“Усі автобусні парки забезпечені необхідним запасом пального та мають автономні джерела енергії. Також на територіях автобусних парків облаштовані пункти обігріву для водіїв”, – розповів мер. 

Попри відсутність світла, курсуватиме й міська електричка. Дізнатися всю оперативну інформацію щодо її роботи можна на каналі KyivCityExpress.

“Для роботи залізничники підготувалися до її руху з локомотивом на дизельній тязі. Інтервал між поїздами буде орієнтовно 30 хвилин”, – зазначив Кличко. 

Якщо світла у Києві не буде тривалий час, то метро призупинять. Наземні станції закриють, а підземні працюватимуть як пункти тимчасового перебування та укриття під час повітряної тривоги.

Окрім цього, у метро буде доступний інтернет-зв’язок, електроенергія для підзарядки гаджетів, питна вода й санітарні вузли. Слід зауважити, що середня температура на станціях підземки становить 12-14 градусів тепла, а тому посадовці нагадують про теплі речі. 

“Вхід буде безплатним, але потрібно мати при собі документ, що посвідчує особу”, – додав Кличко. 

Фото: AFP

Мобільний зв’язок у разі відсутності електропостачання працюватиме в обмеженому режимі: тільки голосовий зв’язок. У метро працюватиме мобільний інтернет (LTE, 3G), на частині станцій також WI-FI. Працюватиме інтернет і в оптоволоконній мережі.

Надалі по тексту, якщо ви натиснете на закріплені посилання, то побачите мапу з закладами. 

Щодо робти ТЦ, мереж та ринків, то Кличко зазначив, що окремі з них продовжуватимуть працювати. Так само працюватимуть й окремі ярмарки. 

Окрім того, працюватимуть: 

Працюватимуть також аптеки й ветклініки, їхні адреси можна подивитись тут та тут.   

Працюватимуть й деякі банки, а також більша частина відділень “Укрпошти”

Раніше у КМДА казали про плани евакуювати три мільйони людей з Києва, у разі повного відключення електромережі. Кличко казав, що мешканцям столиці слід готуватись до того, що відключення світла можуть тривати до весни. 

Нагадаємо, що з 9-ї години ранку 16 грудня “Укренерго” повідомила про настання надзвичайної ситуації внаслідок російських обстрілів. Енергетики кажуть, що неможливо ні виробити більше енергії, ні транспортувати її. 

В Україні не лишилося жодної теплової або гідроелектростанції, яку б не обстріляла Росія. Щодня 12 мільйонів українців відчувають гостру нестачу електроенергії. 

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter