В Україні з’явиться електронна система з освітніми реєстрами

Дата: 28 Липня 2022
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді ухвалили законопроєкт №7396, який допоможе створити єдину електронну систему з усіма освітніми реєстрами.

Про це повідомила голова підкомітету з питань вищої освіти Юлія Гришина.

Фото: Depositphotos

“Створюємо свою “Дію” для освітян! Вчора ухвалили законопроєкт (№7396), який допоможе об’єднати всі освітні реєстри в єдиній електронній системі. У ньому йдеться про розширення можливостей державної інформаційної системи “Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту” (АІКОМ)”, – зазначила Гришина.

За її словами, ця система пов’яже між собою всі дані та реєстри, щоб різні органи та установи могли бачити потрібну інформацію в одному місці. Це значно полегшить життя як самих освітян, так і учнів та їхніх батьків. Наприклад, щоб перевести дитину в іншу школу батькам школяра не потрібно буде збирати безліч документів, адже всі дані будуть в АІКОМ. 

“Також завдяки електронній системі буде чітко зрозуміло, скільки дітей вчиться в тому чи іншому регіоні. Це дозволить справедливо розподіляти освітню субвенцію, замовляти підручники тощо. У майбутньому АІКОМ може стати основою для запровадження освітніх послуг у “справжній Дії”. Через застосунок можна буде, наприклад, перевестися в інший заклад освіти або стати у чергу до дитячого садочка”, – підсумувала голова підкомітету.

Нагадаємо, що у червні Міністерство освіти та науки України заявило, що працює над впровадженням електронних документів про освіту на порталі й в мобільному застосунку “Дія”. 

Проте вже зараз за допомогою сервісу ЄДЕБО, де міститься формація про фізичну особу, здобувачі освіти та випускники закладів освіти можуть самостійно отримати інформацію про видані їм документи про освіту та дані про навчання. Для цього лише треба мати кваліфікований електронний підпис, а реквізити документів про освіту не потрібні. 

Інформацію, отриману за допомогою сервісу ЄДЕБО, про серію та номер виданих документів про освіту, можна використати для перевірки виданих документів у Реєстрі документів про освіту. Отримана виписка з цього Реєстру може бути корисною для визнання українських документів про освіту для подальшого навчання та працевлаштування за кордоном, зокрема в країнах Європейського простору вищої освіти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter