В Україні завдяки проєкту ARTIFAKE з’явилися перші мурали про медіаграмотність

Дата: 21 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні завдяки міжнародному проєкту ARTIFAKE з’явилися три мурали на тему протидії дезінформації та популяризації медіаграмотності: у Каховці Херсонської області, Токмаку Запорізької та Бахмуті на Донеччині.

Про це стало відомо 21 жовтня під час підсумкової пресконференції щодо реалізації проєкту.

Мурали: “Вектор міста. Критичне мислення” в Каховці, “ІнфоSHUM” у Токмаку та “Поміж літерами” в Бахмуті. Джерело: internews.ua

ARTIFAKE – перший міжнародний проєкт, що використовує вуличне мистецтво для розвитку медіаграмотності та працює з місцевими громадами України, Польщі та Вірменії. Влітку нинішнього року художники, які брали в ньому участь, створили в цих країнах дев’ять артоб’єктів на тему критичного мислення. Зокрема, три тематичні мурали з’явилися в малих містах Сходу та Півдня України.

За словами програмного директора ГО “Інтерньюз-Україна” Андрія Кулакова, середньостатистичний українець через засилля фейків не в змозі відрізнити правду від брехні. Допомогти може лише систематичне навчання населення критичного мислення та медіаграмотності, підкреслив він.

Для цього ініціатори ARTIFAKE вирішили використати мову вуличного мистецтва – символи та образи, які прямо та правдиво промовляють до кожного перехожого.

Проєкт стартував із креативної майстерні, під час якої митці за допомогою експертів, психологів та діячів культури – Пітера Померанцева, Андрія Куркова, Павла Гудімова, Алевтини Кахідзе та інших – вивчали пропаганду та переосмислювали її за допомогою мистецтва. 

Згодом було обрано дев’ять концепцій, які втілили в життя. В Україні команда ARTIFAKE зосередилася на південних та східних регіонах. Під час роботи над артоб’єктами велика увага приділялася комунікації з місцевими жителями та поєднанню теми муралу з локальним контекстом.

Міста, в яких створять мурали, обирали за допомогою голосування в соцмережах. За словами менеджерки проєктів ГО “Інтерньюз-Україна” Олександри Панової, учасники проєкту заручилися “безпрецедентною підтримкою місцевих громад”.

“У голосуванні взяло участь понад 12 тисяч людей. А це 10% населення Каховки чи Токмака. Ба більше, ми активно залучали місцеву владу до вибору локацій для муралів, проводили відкриття артоб’єктів, під час яких представники громади змогли поспілкуватися з художниками. Нам вдалося налагодити діалог з місцевими громадами, який ми досі ведемо”, – уточнила вона.

Експертка також проанонсувала створення ще двох муралів в Україні й розроблення коміксу про медіаграмотність для дітей.

Такі проєкти, як ARTIFAKE, популяризують критичне мислення – одну з базових навичок для сучасної людини, тому повинні мати всебічну підтримку та втілюватися масштабно, сказав директор програми “Соціальний капітал” Міжнародного фонду “Відродження” Станіслав Лячинський.

Він висловив упевненість, що така успішна спільна робота організаторів і митців з різних країн отримає належне продовження і визнання.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Маріуполі намалювали мурал, присвячений проблемі домашнього насильства. За задумом авторів, він має спонукати жінок “вирватися з кола насильства”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter