В Україні закликали розширити санкції проти російських пропагандистських ЗМІ

Дата: 03 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ України закликало міжнародну спільноту розширити санкції проти російських пропагандистських ЗМІ.

Відповідну заяву оприлюднили на сайті МЗС до Всесвітнього дня свободи преси, який відзначається щороку 3 травня.

Фото з відкритих джерел

У ній, зокрема, зазначили, що РФ 2014 року, коли розпочала війну проти України, знищила свободу слова на тимчасово окупованих територіях. Вторгнення на територію України 24 лютого ознаменувало новий етап жорстоких репресій проти незалежної журналістики в Україні.

“За понад два місяці російські загарбники вбили понад двадцять українських та іноземних журналістів. Понад сто регіональних медіа на тимчасово захоплених територіях змушені були припинити роботу через погрози, знищення редакцій, неможливість працювати в умовах тимчасової окупації”, – йдеться в заяві.

Водночас із військовою агресією росіяни ведуть інформаційну війну. У списку злочинів РФ – убивства та викрадення журналістів, обстріли та захоплення телевеж, хакерські атаки на сайти інформаційних ресурсів.

Українські міста, окуповані чи оточені Росією, ізолюють від українського інформаційного простору, там блокується українське мовлення та робота національних інтернет-операторів.

На захоплених територіях окупанти запускають трансляцію пропагандистських каналів, які використовуються для посилення інформаційної експансії, виправдання російського вторгнення та розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

МЗС закликало світову спільноту розширювати санкції проти російських ЗМІ, які поширюють пропаганду та дезінформацію.

“Медіа держави-агресора мають бути відрізані від можливостей викривляти факти війни росії проти України”, – йдеться в заяві.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що дослідники Міжнародного інституту преси (International Press Institute. – IPI) задокументували 356 нападів на журналістів, актів цензури та інших серйозних порушень свободи ЗМІ на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Також, на переконання виконавчої директорки Інституту масової інформації Оксани Романюк, через російську агресію Україна стала найнебезпечнішою країною для роботи журналістів у світі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter