В Україні за пів року зафіксували 97 випадків порушення свободи слова – ІМІ

Дата: 14 Липня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні з початку 2021 року зафіксовано 97 випадків порушень свободи слова, з них 76 – це фізична агресія проти журналістів; утиску прав зазнали 44 журналісти та 37 журналісток.

Такі дані демонструє моніторинг Інституту масової інформації (ІМІ) “Барометр свободи слова”.

Джерело: timenews.in.ua

За аналогічний період минулого року таких випадків було зафіксовано 112, з них 86 стосувалися фізичної агресії.

Найбільше порушень 2021 року сталося в категорії “перешкоджання законній журналістській діяльності” – 55 випадків (за аналогічний період минулого року – 61). 

Далі йдуть обмеження доступу до публічної інформації – 10 випадків (за аналогічний період 2020-го – сім) та побиття – дев’ять (відповідно – 13).

Також за вказаний період зафіксовано по шість випадків погроз, кіберзлочинів та пошкодження майна журналістів, три – юридичного тиску та по одному – непрямого тиску і цензури.

Ключовими тенденціями півріччя у сфері свободи слова експерти назвали фізичну агресію проти журналістів та закритість місцевої та судової влади.

Як повідомляє ІМІ, січень нинішнього року “відзначився” масовими систематичними недопусками журналістів на сесії Запорізької міської ради. Журналістам навіть довелося пікетували будівлю міськради.

Лютий був “багатий” на тілесні ушкодження для журналістів: постраждало п’ятеро осіб.

У березні представники судової гілки влади неправомірно не допускали журналістів на відкриті судові засідання. 

У квітні фіксувалися недопуски з боку місцевої та судової влади журналістів на засідання сесій, виконкомів та судове засідання. Зокрема, знов у Запоріжжі: 23 квітня на сесію міськради не пропустили редакторку сайту “Неначасі” Катерину Майбороду.

Великого розголосу набув випадок, коли 26 квітня на захист кандидатської дисертації нардепа від “Опозиційної платформи – За життя” Іллі Киви невідомі не пустили частину журналістів: нібито через відсутність у списку акредитації. Серед них були представники проєкту “Бігус.Інфо”, 24 каналу, “Української правди” та 5 каналу. Водночас на захід потрапили журналісти “112 Україна”, NewsOne, ZIK, “Перший незалежний”.

У травні охоронці голови політради ОПЗЖ, нардепа Віктора Медведчука не допускали низку журналістів до приміщення Печерського райсуду, де йому обирали запобіжний захід. Проти кореспондента видання “Букви” Яна Доброносова невідомий навіть застосував фізичну силу, придавивши йому рукою горло. Також охоронці політика не пустили до суду журналіста Watchers.Media Станіслава Козлюка.

Цього ж місяця Кива заважав журналістці hromadske Вікторії Рощиній вести стрім з-під будівлі суду, де розглядалася справа Медведчука, та некоректно висловлювався на адресу журналіста Богдана Кутєпова. В залі суду нардеп заважав оператору 24 каналу вести відеознімання. 

13 травня в Харкові охоронці в.о. міського голови Ігоря Терехова напали на журналіста інтернет-видання RegioNews Іллю Колтунова під час спроби поставити посадовцю запитання щодо увічнення пам’яті Геннадія Кернеса. Вони штовхали його та намагалися забрати мікрофон. Інформацію щодо нападу ІМІ передав Офісу генпрокурора для відповідного реагування, оскільки поліція не відкривала кримінального провадження за заявою медійника. 

У червні в Чернівцях ІМІ зафіксував випадок пошкодження майна: продюсеру Чернівецької філії Суспільного мовника Максиму Волошину підрізали гальма автомобіля – фактично це був замах на вбивство. Зазначений випадок Волошин розглядає як такий, що може бути пов’язаний із професійною діяльністю, попри те що прямих погроз чи звинувачень чоловік не отримував.

Загалом порушення зафіксовано у 20 регіонах країни. Найбільше в Києві – 30 випадків, на другому місці – Запоріжжя та Одеса (по сім), на третьому – Харківщина (шість), далі Волинь, Львівщина та Полтавщина (по п’ять), Рівне, Хмельниччина та Черкащина (по чотири випадки).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter