В Україні вперше судитимуть за екоцид: працівників підприємства обвинувачують в отруєнні водних ресурсів

Дата: 28 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Спеціалізована екологічна прокуратура Офісу генпрокурора скерувала до суду перший в історії незалежної України обвинувальний акт за фактом вчинення екоциду (ст. 441 КК України). Серед підозрюваних – начальник та майстер цеху теплопостачання одного із підприємств, яке займається виготовленням картонно-паперової продукції. 

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора. 

Фото: Офіс генерального прокурора

Так, правоохоронці отримали численні скарги громадськості щодо масової загибелі рослинного і тваринного світу у річці, яка є притокою ріки Случ. Водний об’єкт розташовується у межах Хмельницької та Житомирської областей.

Слідчі встановили, що начальник та майстер підрозділу тепловодопостачання госптовариства з жовтня 2017-го по січень 2021 року не забезпечили якісне та комплексне очищення промислових стоків підприємства від забруднюючих речовин.

Фото: Офіс генерального прокурора

Під час виробництва чоловіки систематично умисно скидали забруднені зворотні води в річку, зокрема, з перевищенням гранично допустимої концентрації забруднюючих токсичних речовин.

Внаслідок цих дій на ділянці близько 4 км від місця скиду зворотних вод повне знищення живих організмів донної фауни.

Фото: Офіс генерального прокурора

Інженерно-екологічна експертиза стану води у річці визначила її як “дуже брудна”. Через забруднення води хімічними речовинами зникла річкова флора і фауна. Зруйновано гідроекосистему.

Нагадаємо, що екоцид також вчиняють російські окупанти. Зокрема, Росія осушує Каховське водосховище, ставлячи під загрозу сільськогосподарське виробництво у регіоні та безпеку на найбільшій в Європі атомній станції – ЗАЕС. 

Україна збирається звертатися до Міжнародного суду ООН, щоб притягнути Росію до відповідальності за екологічні збитки.

Над провадженнями, пов’язаними із заподіянням шкоди екології, працює Спеціалізована екологічна прокуратура, створена торік. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter