В Україні відкрили вже 43 кримінальних провадження за фактами сексуальних злочинів російських військових

Дата: 27 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

За фактами вчинення сексуальних злочинів військовослужбовцями збройних сил Росії в Україні розпочали вже 43 кримінальних провадження. 

Про це розповіла заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко

Фото: Los Angeles Times

Найбільше постраждалих виявили на Київщині – 15, ще трьох на Чернігівщині та по одному у Харківській, Донецькій і Херсонській областях. 

Серед зафіксованих злочинів є групові зґвалтування та зґвалтування неповнолітніх, а в одному провадженні, за словами Павліченко, може бути одразу кілька фактів, а також кілька підозрюваних.

Нині дані про кількість сексуальних злочинів не показують повної картини, адже постраждалі рідко повідомляють про насильство, а з нещодавно деокупованих територій інформація лише починає надходити.

Так, після деокупації Харківщини правозахисники вважають, що зґвалтування цивільних жінок, наприклад, в Ізюмі були частиною плану росіян. 

 Нагадаємо, що у вересні в Офісі генерального прокурора створене спеціалізоване управління, що розслідує факти сексуального насильства, вчиненого російськими військовими в Україні. 

Нещодавно прокурорка Ірина Діденко розповіла, як працюють з постраждалими, та з якими проблемами стикаються правоохоронці. 

Фотографія обкладинки: Kyrylo Svietashov 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter