В Україні відкрили перший ветеранський хаб ЛГБТІК-військових

Дата: 18 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Громадська організація “Українські ЛГБТ військові” заснувала перший в Україні ветеранський хаб для ЛГБТІК-військових. Цей простір має створити безпечні умови та підтримку ЛГБТІК-ветеранів, військових та їхніх союзників.

Про це повідомиляє hromadske.

Фото: Денис Булавін

На урочистому заході були присутні представники посольств, ветеранських спільнот, а також народна депутатка Інна Совсун. В рамках події військові та ветерани організували творчий вечір, де поетка та військовослужбовиця Ярина Чорногуз зачитала свої твори.

“Це для нас дуже значна подія, до якої ми довго йшли. Колись я навіть не міг уявити, що ми матимемо свій ветеранський простір, де ми зможемо вітати гостей, друзів, союзників, а також запрошувати депутатів та всіх тих людей, від яких залежить наше життя і життя членів нашої спільноти”, – поділився очільник організації “Українські ЛГБТ+ військові” Віктор Пилипенко.

Він додав, що під час відкриття хабу представили виставку, що розповідає історії відкритих ЛГБТІК-військових, а також тих, хто загинули, не встигши здійснити камінг-аут і Камінг-аут – це процес добровільного визнання людиною її сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності. – їхні обличчя на портретах були приховані.

“Їхні обличчя закриті, щоб захистити їх від аутингу і Аутинг (англ. outing) – оприлюднення, публічне розголошення інформації про сексуальну орієнтацію або гендерну ідентичність людини без її на те згоди. та можливої гомофобії, якої вони не хотіли мати за життя”, – пояснив Віктор.

Фото: Денис Булавін

За його словами, у хабі надаватимуть психологічну та юридичну підтримку. Там також працюють сексологи, які можуть допомогти військовим справитися з травмами війни чи прийняти свою сексуальну орієнтацію.

“Ми також лобіюємо закони, необхідні для безпеки та благополуччя наших учасників. Це закони про цивільні партнерства та про посилення відповідальності за злочини, вчинені на ґрунті нетерпимості”, – резюмував Пилипенко.

Нагадаємо, що в Американському домі у Києві триває фотовиставка “ЛҐБТКІ+ на захисті України”. На ній представлені портрети українських ЛГБТІК-героїв та героїнь війни, серед яких волонтери та військовослужбовці.

Виставка доступна для перегляду в Американському домі в Києві щовівторка з 15:00 до 20:00 до кінця липня. Відвідування безплатне, однак попередньо слід зареєструватися. Реєстраційна форма буде оновлюватися щотижня.

Організатори також закликають ознайомтеся з правилами входу в Американський дім у Києві перед відвідуванням, а також взяти паспорт або водійське посвідчення. 

Читайте також: Райдужний колір змінився на камуфляж: як повномасштабна війна вплинула на життя ЛГБТ-людей

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter