В Україні відбулась акція на підтримку ув’язненого грузинського журналіста Ніколоза Гварамії

Дата: 05 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У Києві біля посольства Грузії українські журналісти провели акцію на підтримку ув’язненого грузинського колеги, колишнього гендиректора грузинського каналу “Руставі-2”, наразі очільника телекомпанії “Мтаварі” Ніколоза Гварамії.

Про це пише Укрінформ.

Джерело: Укрінформ

Під час заходу звернення до президентки Грузії Саломе Зурабішвілі із закликом звільнити журналіста зачитав, а потім передав працівникам грузинського посольства ведучий Радіо NV, член Незалежної медійної ради і Медіаруху Дмитро Тузов.

Він нагадав, що низка міжнародних організацій, зокрема і Європейський парламент, заявляли, що Гварамію ув’язнили під надуманим приводом.

“Це схоже на розправу з незалежним журналістом і власником медіа. Ми звертаємося до грузинської влади й персонально до пані президентки Грузії Саломе Зурабішвілі, щоб вона використала своє конституційне право на помилування”, – сказав Тузов.

Водночас він уточнив, що українська медіаспільнота розуміє парадоксальність прохання, оскільки йдеться про помилування, на її думку, невинної людини. Проте на сьогодні це дієвий інструмент і можливість звільнити медійника з в’язниці. Український журналіст наголосив на тому, що медіаспільнота не має права допустити ситуацію, коли людина помиратиме в грузинській в’язниці, як зараз це відбувається з громадянином України й третім президентом Грузії Міхеїлом Саакашвілі.

Після спілкування з представниками посольства Тузов повідомив учасникам акції, що ті “дуже чемно” прийняли звернення українських журналістів, працівниця консульського відділу запевнила, що його обов’язково передадуть грузинській владі й пані президентці Грузії.

В Україні під листом-зверненням підписалися відомі медійники: тележурналістка, лауреатка премії Георгія Гонгадзе Мирослава Барчук, голова правління ГО “Детектор медіа”, шеф-редакторка групи видань “Детектор медіа” Наталія Лигачова, журналістка і директорка Центру досліджень визвольного руху Дарія Гірна, виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк, ведуча СТБ Яна Брензей та інші.

Звернення залишається відкритим для підписання й іншими українськими журналістами та медійними організаціями.

У такий спосіб українські журналісти долучилися до міжнародного челенджу з порятунку Гварамії, отриманого від грузинських журналістів. Далі вони передали естафету литовським колегам, які також звертатимуться до влади Грузії з приводу звільнення журналіста. Представник Медіаруху висловив сподівання, що до цієї ініціативи доєднається багато країн і міжнародних організацій.

За даними Укрінформу, Ніколоза Гварамію 16 травня 2022 року засудили до трьох з половиною років позбавлення волі, визнавши винним за статтею 220 Кримінального кодексу Грузії – “Зловживання повноваженнями всупереч законним інтересам цієї організації з метою отримання вигоди чи переваги для себе чи інших осіб, що спричинило значні збитки”.

Дружина журналіста Софія Гварамія в коментарі “Детектору медіа” зазначила, що, на думку його рідних, знайомих, колег, його ув’язнили за професійну діяльність.

Нагадаємо, що в Грузії експрезидент країни Міхеїл Саакашвілі відбуває шестирічний термін ув’язнення також за нібито зловживання владою. Останнім часом стан його здоров’я значно погіршився.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter