“Їхня мета – вбити його”: Зеленський звинуватив владу Грузії в отруєнні та катуванні Саакашвілі

Дата: 02 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський звинуватив владу Грузії в отруєнні та катуванні громадянина України та колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі. 

Про це він сказав напередодні на пресконференції з президентом Австрії Александером ван дер Белленом у Києві. 

Скриншот відео

1 лютого у Грузії відбувалось засідання суду, який вирішував, чи відтерміновувати виконання вироку Саакашвілі, чи звільняти його від відбування покарання за станом здоров’я. 

Під час засідання колишній президент Грузії підняв футболку, щоб показати, як схуд. 

“Усі свої знання я віддав Грузії… Зараз я віддав своє здоров’я, і ​​єдине, про що прошу, щоб мені дали змогу отримати адекватне лікування. Якщо потрібно, то я віддам своє життя. Мій стан різко погіршився. Мене катують і труять”,заявив він. 

Саакашвілі попросив, аби його поховали в Києві, якщо він не доживе до перемоги України у війні з Росією.

“Моє серце має бути поховано в Києві. Воно належить Україні. Слава Україні!” – сказав він українською. 

Президент Зеленський на пресконференції у Києві показав журналістам роздруковані скриншоти відео з суду, на яких видно Саакашвілі. 

“Я хотів би вам показати, хотів би, щоб ви подивились на ці фотографії. Ви знаєте, що вони його отруїли й потрішки вбивають. Ось так виглядає колишній президент Грузії. За кого вони (влада Грузії . – Ред.)? Вони нейтральні? Вони за Росію? Бо Росія ставиться до своїх політиків так само, як сьогодні керівництво Грузії до вже не їхніх політиків, до речі, а до громадян України. Я хочу, щоб преса бачила, що відбувається публічне катування громадянина України”, – сказав Зеленський, тримаючи світлини в руках.

Скриншот відео
Скриншот відео

Президент наголосив, що не обговорює, за що заарештували Саакашвілі, та те, які наслідки для політики та демократії у Грузії мала ця історія.

“Це – їхнє внутрішнє питання. Я говорю про арешт громадянина України Михайла Саакашвілі, якого публічно катують щоденно. Я думаю, що їхня мета – його вбити”, – каже Зеленський. 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вже вкотре закликав допустити його до Саакашвілі, а також повторив заклик української влади відправити політика на лікування. Цього Україна безрезультатно вимагає з кінця минулого року. 

“Я декілька разів спілкувався з омбудсманом Грузії та написав кілька листів до Міністерства юстиції й не отримав жодної відповіді!” – каже український омбудсман. 

За ґратами на батьківщині Саакашвілі опинився 1 жовтня 2021 року. За цей час він вже тричі оголошував голодування: перше припинив у листопаді 2021-го, друге – у березні 2022-го, а третє – торік 14 грудня.

Останнє голодування тривало всього декілька годин, й таким чином Саакашвілі відреагував на те, що йому не дозволили бути на засіданні, де також мали розглянути клопотання про звільнення або відтермінування виконання його вироку. Торік під час одного з засідань суду Саакашвілі перервав промову, бо йому стало погано. 

Саакашвілі торік у квітні під час засідання суду. Скриншот відео

Саакашвілі торік навіть відправив написаний від руки лист президенту Франції Емманюелю Макрону :“SOS. Я помираю, у мене залишилося дуже мало часу”

Організація Empathy, яка підтримує жертв тортур у Грузії, вважає, що у Саакашвілі захворювання, несумісні з ув’язненням, а також має докази отруєння політика важкими металами – у зразках волосся знайшли високий рівень ртуті.

Під час першого голодування Саакашвілі примусово поміщали до тюремної лікарні, а потім грузинська влада публікувала відео, на яких той нібито їсть. Сам Саакашвілі переконував, що приймав добавки за призначенням лікарів.

Нагадаємо, що на батьківщині Саакашвілі заочно засудили до трьох та шести років у справі про перевищення повноважень під час помилування засуджених за вбивство бізнесмена Сандро Гиргвліані та в справі про побиття 2005 року депутата парламенту Валерія Гелашвілі.

Ще дві кримінальні справи порушили щодо нього 2014 року.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі вже заявляла, що не помилує Саакашвілі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter