Грузинські тюремники опублікували відео “харчування” Саакашвілі: він заявляє, що приймав добавки від медиків

Дата: 08 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Спеціальна пенітенціарна служба Грузії опублікувала відео, на якому, за словами посадовців, зафільмовано харчування Міхеїла Саакашвілі, що тримає голодний протест у в’язниці міста Руставі. У відповідь на це експрезидент країни повідомив, що вживав призначені медиками спеціальні добавки, однак після публікації ролика відмовляється й від них.

Про це Саакашвілі розповів на сторінці у фейсбуку. 

Ролик, на якому Саакашвілі 1–3 листопада їсть щось ложкою зі склянки в медичному пункті, опублікували “у зв’язку з великим громадським інтересом” 6 листопада. Сталося це на тлі проведення протесту під будівлею в’язниці в Руставі, який організували прихильники політика. 

Окрім відео спеціальна пенітенціарна служба країни також опублікувала фотографії нібито тих продуктів, які вживає експрезидент.

Водночас сам Саакашвілі каже, що вживає спеціальні добавки, призначені медиками, щоб підтримувати життєво важливі показники, зокрема стабілізувати пульс, частоту серцевих скорочень та мінімальний рівень глюкози.

“До медпункту ніхто не ходить поїсти, там лікуються пацієнти. У медичному кабінеті офіційно встановлено відеокамери, але не для публікації, а з метою безпеки. Звичайно, я знав, що вони записують, і принаймні це робить ці відео ще абсурднішими. Крім того, я підписую все, що я отримую у в’язниці відповідно до правил, і я не підписував і не бачив цих конкретних “консерв”, фотографії яких були показані. Ці банки не видно ні на столі, ні деінде, але камери спостереження дуже сучасні, і ви можете легко збільшувати й зменшувати масштаб”, – переконує він.

Колишній президент Грузії також заявив, що відтепер не прийматиме й призначених добавок. 

Продукти, які нібито вживає Саакашвілі. Фото: Special Penitentiary Service of Georgia

“Публікація цих відеозаписів була великою образою для медичного персоналу в’язниці, який сказав мені сьогодні, що я ще не порушив норм голодування і що те, що я отримую за приписом лікаря, не є їжею”, – розповів Саакашвілі.

Наразі за фактом оприлюднення відео Служба генерального інспектора Грузії почала перевірку. Посадовцям міністерства юстиції закидають порушення недоторканності життя Саакашвілі. 

“Особа, свободу якої обмежено, повинна довіряти установі та медичному персоналу, в якій він перебуває та від кого отримує медичну допомогу. В іншому разі він може утриматися від медичного обслуговування, надання медичному персоналу важливої інформації, що ставить під загрозу його життя та здоров’я”, – нагадали у відомстві. 

Саакашвілі, який є громадянином України, опинився за ґратами на батьківщині 1 жовтня. Політик, що живе зі спадковим захворюванням крові, погодився на проведення аналізів та моніторинг показників, однак не на госпіталізацію, на якій наполягають лікарі. 

У нещодавньому листі з в’язниці Саакашвілі звинуватив владу Грузії в закликах до його вбивства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter