Саакашвілі у листі з в’язниці звинуватив владу Грузії у закликах до його вбивства

Дата: 04 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Колишній президент Грузії та громадянин України Міхеїл Саакашвілі написав листа з в’язниці, де тримає голодування вже 35-й день. Політик переконує, що стан його здоров’я щодня погіршується, а грузинська влада не реагує на це та закликає до вбивства.

Лист опублікувала Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Фото: телеграм-канал Людмили Денісової

Саакашвілі розповів про погані результати останніх аналізів та охарактеризував як різке погіршення свого стану. 

“В останні дні показники аналізів сильно погіршилися, а уряд (Грузії . – Ред.), як ви, мабуть, стежите, прямо закликає до вбивства. Так лідер їхньої фракції сказав, що якщо я не помру на 41-й день, то буду смішним”, – написав він.

Слова, про які говорить Саакашвілі, належать голові парламентської фракції “Грузинська мрія” та виконавчому секретарю урядущої партії “Грузинська мрія” Мамуку Мдинарадзе. Той, згідно з цитатами медіа, мовив: 

“На 41-й день, на мою думку, він (Саакашвілі. – Ред.) опиниться у дуже смішній ситуації. Адже ми всі з дитинства знаємо, що людина може протриматися без їжі 40 днів. Він, як козирем, користується тим, що тюремна адміністрація без його згоди не має права розголошувати деталі його голодування. Тому я вважаю, що він і на 41-й, і на 57-й день голодування опиниться в дуже смішному становищі”.

У листі Саакашвілі пригадав також слова прем’єр-міністра Грузії Іраклія Гарібашвілі, який ще наприкінці жовтня, відповідаючи на запитання журналістів, чим може закінчитися голодування Саакашвілі, сказав: 

“Якщо людина вирішить скоїти самогубство, то вона має право це зробити, але держава, звичайно ж, не зможе взяти за це відповідальність”. 

Всі вищезгадані заяви грузинської влади Саакашвілі розцінює як заклики до його вбивства. 

Зустріч Омбудсмана Людмили Денісової з матір’ю Саакашвілі. Фото: Офіс Омбудсмана

Окрім цього, 4 листопада мати Саакашвілі Гіулі Аласанія звернулась до президента Володимира Зеленського із проханням організувати доставлення її сина на лікування до України.

“Може статися все що завгодно, будь-якої миті. Але це нікого не турбує”, – сказала вона в опублікованому зверненні. 

Саакашвілі, який живе зі спадковим захворюванням крові, наприкінці жовтня погодився на проведення аналізів та моніторинг показників, однак його захисники не говорили нічого про госпіталізацію. На ній наполягали як особисті лікарі експрезидента, так і мультифункціональна група медиків, яка оглядала його. Саакашвілі відмовляється від такого кроку, адже вважає, що в тюремній лікарні йому загрожуватиме небезпека. 

Колишній очільник Грузії опинився за ґратами на батьківщині 1 жовтняі Грузинські правоохоронці переконують, що він незаконно потрапив до країни через порт Поті, куди прибув з українського порту Чорноморськ на кораблі, завантаженому молочними продуктами. . Там його заочно засудили до трьох та шести років у справі про перевищення повноважень під час помилування засуджених за вбивство бізнесмена Сандро Гиргвліані та в справі про побиття 2005 року депутата парламенту Валерія Гелашвілі.

Ще дві кримінальні справи, які порушили щодо нього 2014 року, суди досі не розглянули. Останні засідання, за даними українського Омбудсмана, у них відбулися два місяці тому, але клопотання адвокатів та особисто Саакашвілі про публічний розгляд цих справ суд ігнорує.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі вже заявила, що не помилує Саакашвілі.

Фотографія обкладинки: AP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter