Україна вимагає від Грузії, аби Саакашвілі відправили до однієї із європейських або американських клінік

Дата: 16 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Україна стурбована суттєвим погіршенням стану здоров’я власного громадянина та колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі. Наразі він перебуває в медичному центрі “Вівамеді” в Тбілісі, куди його перевели ще у травні.

Про це розповіли в українському МЗС. 

Фото: твіттер-акаунт Саакашвілі

Саакашвілі опинився за ґратами на батьківщині 1 жовтня минулого року.

За цей час він вже тричі оголошував голодування: перше припинив у листопаді 2021-го, друге – у березні 2022-го, а третє – 14 грудня.

Останнє голодування тривало декілька годин. Таким чином Саакашвілі відреагував на те, що йому не дозволили бути присутнім на засіданні суду, де мали розглянути клопотанням про його звільнення або відтермінування виконання вироку. 

“Сьогодні мені відмовили у самому елементарному праві бути присутнім на власному суді. Це порушення всіх грузинських та міжнародних норм, тому я змушений вдатися до крайньої форми протесту, голодування. Звичайно, з урахуванням мого нинішнього стану здоров’я, я усвідомлюю всі ризики, але я голодуватиму доти, доки не отримаю твердих гарантій включення мене у власний процес, хоча б по лінку. Всім глузуванням та приниженням є межа”, – заявив колишній грузинський президент. 

Ще у березні, коли Саакашвілі на суді перервав промову, бо йому стало погано, тодішня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова казала “про відсутність належного лікування, визначеного консиліумом медиків, зібраних на вимогу народного захисника Грузії”. Українська Омбудсман розцінювала це як катування. 

Чинний Омбудсман Дмитро Лубінець закликає Грузію допустити його до Саакашвілі. 

Напередодні колишній президент Грузії відправив написане від руки посилання президенту Франції Емманюелю Макрону

“SOS. Я помираю, у мене залишилося дуже мало часу”, – написав він. 

Фото: EPA

Ще торік у грудні група лікарів, які діяли за дорученням грузинської Омбудсман Ніно Ломджарії, казали, що із соматичного погляду стан Саакашвілі був більш-менш задовільний, однак у нього фіксували клінічні ознаки посттравматичного стресового розладу та помірного/важкого депресивного розладу. Член групи експертів, невролог Тенгіз Цуладзе тоді наголошував, що неврологічні захворювання, які має експрезидент, не минають через день чи тиждень і потребують тривалої реабілітації, проведенню якої заважає як депресія, так і ПТСР.

За цей час ситуація погіршилась. Кажуть, що він дуже схуд і не може рухатися без сторонньої допомоги. 

На початку грудня видання Formula опублікувало фотографії Саакашвілі з лікарні.

Своєю чергою організація Empathy, яка підтримує жертв тортур у Грузії, також у грудні заявила – у Саакашвілі діагностували захворювання, “несумісні з ув’язненням”, а також знайшли докази отруєння важкими металами, зокрема у зразках волосся виявили високий рівень ртуті.

Під час першого голодування Саакашвілі примусово поміщали до тюремної лікарні, а потім грузинська влада опублікувала відео, на яких той нібито їсть. Сам Саакашвілі переконував, що приймав добавки за призначенням лікарів.

Нагадаємо, що на батьківщині Саакашвілі заочно засудили до трьох та шести років у справі про перевищення повноважень під час помилування засуджених за вбивство бізнесмена Сандро Гиргвліані та в справі про побиття 2005 року депутата парламенту Валерія Гелашвілі.

Ще дві кримінальні справи порушили щодо нього 2014 року.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі вже заявляла, що не помилує Саакашвілі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter