В Україні вдруге відзначили дітей-героїв, постраждалих від російської агресії

Дата: 13 Червня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні вдруге відзначили в межах акції “Діти-герої” постраждалих унаслідок російської агресії українських дітей, що виявили відвагу в небезпечних ситуаціях. 

Про це розповіли в МВС. 

Фото: МВС

Серед цьогорічних дітей-героїв семирічна Олександра Паскаль – гімнастка, яка під час ворожого ракетного обстрілу на Одещині втратила ногу, втім і після коми та тривалої реабілітації тренується та виступає, але тепер із протезом. 

Також нагородили 10-річну Нікіту Савічеву із Сум. Дівчинка врятувала рідних з пожежі, поки їхали рятувальники.

Відзначили й 12-річного полтавця Олександра Дем’яненка, який також урятував рідних під час пожежі. Серед рятівників й 12-річний Костянтин Орєхов із Великої Димерки, який урятував сестру, бабусю й дідуся з будинку після влучання туди хвостової частини російської ракети “Ураган”.

Нагородили й 14-річного Арсена Аджубея – художника з аутизмом, що створює й продає картини, щоб допомогти ЗСУ. За допомогу в зборі коштів для українських військових, серед яких і її батько, відзначили й семирічну Соломію Реут із Дніпра, яка грає на сопілці. 

Найстаршого лауреата – 17-річного Валентина Чорного – відзначили за допомогу прикордонникам у перші дні повномасштабного російського вторгнення. Підліток за власним бажанням провів 168 днів у рідному селі на Київщині, допомагаючи копати окопи та стежити за ситуацією навколо військовим. 

Ще одним нагородженим став дев’ятирічний Богдан Печений з Бахмута. Хлопчик втратив у місті батьків. 

“Богдан, не повіривши в те, що найрідніших більше немає, поїхав уночі на велосипеді на їхнє місце загибелі. Під свистом куль у найнебезпечнішому районі міста хлопцю вдалося це зробити і попрощатись із вітчимом та вагітною мамою”, – розповідають про нього посадовці. 

Фото: МВС

Діти, зокрема, зустрілися з першою леді Оленою Зеленською

“Тисячі дітей по всій країні рятують, долають, допомагають. Їм випало надто багато – не лише як для дітей, а і як для будь-якої людини. Але вони показали й показують, як можна гідно з цим жити. Вони не діти війни – вони наші діти!” сказала вона після цього.

Нагадаємо, що правоохоронці розслідують близько трьох тисяч воєнних злочинів російських військових проти українських дітей. Українські посадовці вже висловлювали думку, що постраждалими від війни слід вважати всіх дітей у країні. 

Внаслідок російської агресії понад тисячу дітей втратили батьків, а ще тисячі росіяни депортували до Росії. Там їм змінюють документи, піддають пропагандистському обробленню, змушують плести маскувальні сітки для російських військових, відправляють до російських сімей, наприклад, колишніх силовиків, а деяких відправляють до таборів, де до них ставляться як до тварин. 

Війна в Україні, як вважають у ЮНІСЕФ, штовхає ціле покоління дітей “до краю прірви”.

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter