В Україні туберкульоз вперше діагностуватимуть за допомогою штучного інтелекту

Дата: 16 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Фтизіопульмонологічні центри Івано-Франківської, Львівської та Сумської областей вперше в Україні діагностуватимуть туберкульоз за допомогою штучного інтелекту: надсучасне обладнання вже використовується медиками, які пройшли для цього спеціальний тренінг.

Про це повідомили в Центрі громадського здоров’я.

Джерело: Центр громадського здоров’я

Штучний інтелект проводить автоматичний аналіз, читаючи рентген-знімки, і відображає зони потенційної патології у вигляді теплової карти легенів, що й дозволяє виявити ураження з імовірністю від 1% до 100%.

Такі інновації допоможуть стати на крок ближче до подолання туберкульозу, сказала Яна Терлеєва, завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров’я. Вона уточнила, що Центр допомагає регіонам у впровадженні штучного інтелекту

Обладнання передав у Львівську та Сумську області Центр громадського здоров’я у співпраці з Міністерством охорони здоров’я та за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Івано-Франківська область отримала штучний інтелект від японського виробника у межах тристоронньої угоди з Центром та Івано-франківським фтизіопульмонологічним центром.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, туберкульоз є другою за розповсюдженням причиною смерті у світі: щороку на нього хворіє понад 10 мільйонів людей. Запорукою успішного лікування є діагностика, раннє виявлення захворювання та дисципліна у дотриманні рекомендацій лікаря.

Україна віднесена до групи країн з високим рівнем захворювання на туберкульоз. За прогнозами фахівців, повномасштабна війна РФ проти України може призвести до погіршення ситуації з цією хворобою.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Україні в п’яти медичних закладах уже використовують штучний інтелект для аналізу компʼютерної томографії, щоб автоматично виявити ураження головного мозку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter