В Україні створять правопис кримськотатарської мови

Дата: 30 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Український уряд розпорядився розробити правопис кримськотатарської мови з використанням алфавіту на основі латинської графіки.

Про це повідомили в телеграм-каналі Мінреінтеграції. 

Джерело: “Радіо Свобода”

Доручення розробити новий правопис отримали Державна служба з етнополітики та свободи совісті та Міністерство освіти України.

Наукова робота здійснюватиметься за участі Інституту мовознавства імені Олександра Потебні Національної академії наук, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, а також Меджлісу кримськотатарського народу.

“Використання латинського алфавіту полегшить вивчення кримськотатарської мови як етнічними кримськими татарами, так і всіма охочими”, — йдеться в повідомленні.

Про намір розробити відповідний правопис раніше повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук під час засідання Нацкомісії з питань кримськотатарської мови.

Вона нагадала, що кримськотатарська мова — це унікальне культурне надбання, що перебуває під захистом ЮНЕСКО.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що цьогоріч у вересні в Таврійському національному університеті імені Вернадського в Києві відкриваються вже другий рік поспіль курси кримськотатарської мови.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter