В Україні стартувала кампанія з підтримки жінок під час грудного вигодовування

Дата: 17 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У межах Всесвітнього тижня грудного вигодовування стартувала всеукраїнська кампанія з підтримки жінок, які годують грудьми. У 2024 році основним фокусом тижня стало ментальне здоров’я матері та підтримка на шляху до грудного вигодовування.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя.

Фото: Міністерство охорони здоровʼя

Так, незважаючи на те, що процес грудного вигодовування є природним, багато жінок досі соромляться годувати своїх дітей на публіці через суспільну стигматизацію. Негативні реакції та упередження з боку оточуючих часто стримують матерів від зустрічей з друзями, подорожей та активної участі в соціальному житті. У результаті цього, багато хто з них відчувають певні обмеження через годування дитини.

Головна фахівчиня з профілактики неінфекційних захворювань Центру громадського здоров’я Юлія Котикович зазначила, що грудне вигодовування має надзвичайно важливе значення для здоров’я дітей, матерів і суспільства загалом.

“Воно є фундаментальним аспектом здорового розвитку немовлят: забезпечує надходження всіх необхідних поживних речовин, і завдяки вмісту антитіл допомагає захистити дитину від вірусів і бактерій, зміцнюючи її імунну систему. Довгостроково, природне вигодовування сприяє розвитку розумових здібностей та зменшує ризик виникнення алергій, цукрового діабету, ожиріння та деяких типів раку”, – пояснила вона.

Фото: Міністерство охорони здоровʼя

Крім того, Котикович зазначила, що існує дуже мало абсолютних протипоказань для грудного вигодовування, і сучасні технології дозволяють адаптувати цей процес під будь-який спосіб життя.

Знак, що свідчить про можливість годування грудьми в будь-якому місці, розробила громадська організація “Генерація матерів Лада” у співпраці з Міністерством охорони здоров’я, Центром громадського здоров’я та Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ).

Голова “Генерації матерів Лада” Марина Марченко, пояснила, що організація прагне створити умови для жінок, щоб вони могли годувати грудьми в будь-якому місці без страху осуду чи дискримінації, забезпечуючи їм максимальний комфорт. Вона зазначила, що спочатку майже всі підприємства та організації, до яких зверталися з пропозицією встановити знак, позитивно відгукнулися. Проте, ближче до моменту встановлення, багато з них відмовилися. Деякі аргументували це тим, що знак може викликати негативні реакції, а інші вважали, що проблема перебільшена. Це, за словами Марченко, лише підтверджує важливість ініціативи.

Через це організація вирішила не обмежувати проведення акції лише Всесвітнім тижнем підтримки грудного вигодовування, а продовжити її до кінця року.

Фото: Міністерство охорони здоровʼя

Наразі такі знаки вже встановили в Міністерстві охорони здоров’я, Центрі громадського здоров’я, Міністерстві економіки, Міністерстві фінансів, Міністерстві освіти і науки, університеті “Київська школа економіки”, на Київському залізничному вокзалі, а також у багатьох кав’ярнях та ресторанах.

Нагадаємо, що минулого року у Дніпрі консультантка магазину мережі Colin’s заборонила матері годувати дитину в кімнаті для примірювання, порівнюючи грудне вигодовування з відвідуванням убиральні. Компанія перепросила за інцидент, втім героїня історії та деякі інші жінки залишилися невдоволені такою реакцією та вимагали проведення тренінгів для персоналу. 

На сайті ТЦ, де розташований магазин, в якому трапився інцидент, є правила для відвідувачів. Серед заборон там, наприклад, кататися на роликах або самокатах чи заборона на біг, рухливі ігри, голосний сміх і танці. Є й заборона на розпиття алкогольних напоїв та приймання їжі поза межами ресторанів чи кафе, але немає згадки про грудне вигодовування. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter