В Україні розробили онлайн-курс із цифрових прав та безпеки для дітей

Дата: 23 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

В Україні розробили перший онлайн-курс із цифрових прав та безпеки для дітей, які через карантин дедалі більше часу проводять в інтернеті.

Онлайн-курс, створений громадською організацією “МІНЗМІН” за підтримки Євросоюзу, презентували сьогодні в Укрінформі.

“У зв’язку з тим, що на карантині діти більше часу почали проводити в соціальних мережах, в інтернеті, так само як і батьки та вчителі, актуальність теми ще більше зросла. І якщо на початку проєкту ми планували залучити близько 500 дітей, то після двох тижнів відкритої реєстрації на курс маємо вже більш ніж 2 тисячі учасників”, – розповіла авторка курсу, керівниця аналітичного відділу МІНЗМІН Вікторія Омельяненко.

За задумом розробників, курс має підвищити цифрові компетенції дітей і покращити їхню обізнаність про загрози в цифровому світі. У ньому дітям від 13 до 18 років пояснюють основи безпечної поведінки в соцмережах, розповідають про цифрові права та навчають критично мислити.

“Світова статистика показує, що 18 хвилин досить, щоб отримати від дитини її оголене фото. Одна третина матеріалів, що підпадає під класифікацію “дитяча порнографія”, зроблена самими дітьми. Щомиті 50–70 тисяч інтернет-юзерів намагаються налагодити контакт з дитиною для вчинення сексуального насильства. 50% дітей страждають від серйозного кібербулінгу. Ми розуміємо, наскільки діти є незахищеними, коли листуються з незнайомцями. А з пандемією це все ще погіршується, бо діти більше часу проводять в інтернеті”, – зазначила генеральна директорка з євроінтеграції Міністерства цифрової трансформації Гульсанна Мамедієва.

Курс є безкоштовним і складається із семи динамічних відео, мемів і цікавих завдань. До кожної теми авторки підготували чеклист із добірками ігор, відео та книжок. Програма курсу та завдання адаптовані як для навчання в класі, так і для дистанційних уроків, а також стануть у пригоді вчителям і батькам, які дбають про безпеку дітей в інтернеті.

За дослідженням Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, у 2018 році понад 77 тисяч дітей зазнали переслідувань у мережі, а близько 60 тисяч перебували в групі ризику через спонукання в мережі до насильства.

Онлайн-курс із цифрових прав та безпеки для дітей стартує 28 вересня та є відкритим для реєстрації.

Форма для індивідуальної реєстрації на онлайн-курс: https://forms.gle/ZCbA4MXJMqPoQ5Ax8 

Форма для вчителів, які хочуть зареєструвати групу учнів чи клас: https://forms.gle/tbs52GXMgHYvaa5i9

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter