В Україні розробили дорожню карту регулювання штучного інтелекту

Дата: 08 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні розробили дорожню карту регулювання штучного інтелекту (ШІ).

Про це повідомив міністр цифрової інформації Михайло Федоров

Джерело: pexels.com

Він наголосив на тому, що штучний інтелект — невідворотний тренд. Тому Україні необхідні чіткі правила, щоб розвивати бізнес та захистити права людини у взаємодії зі ШІ.

Ідеться про кроки, що дадуть змогу українським компаніям у сфері ШІ конкурувати з європейськими, залучати інвестиції й напрацювання. Також правила мають зробити цифрове середовище безпечним для людини.

Документ, про який розповів Федоров, базується на bottom-up підході: він передбачає рух від меншого до більшого.

Реалізація підходу містить два етапи. Під час першого – бізнес отримає інструменти для підготовки до майбутнього регулювання ШІ: від оцінки впливу технології на права людини до підписання добровільних кодексів поведінки.

Також уряд оприлюднить рекомендації та “Білу книгу” для відповідей на запитання про те, що робити зараз і на що очікувати в майбутньому.

Другий етап — ухвалення закону, аналогічного до європейського AI Аct, що дасть змогу створити ідентичні правові режими з Євросоюзом у сфері ШІ, який розробляється в межах ЄС з 2021 року, спростити співпрацю з європейськими партнерами та залучити інвестиції.

Про те, що український уряд розпочав роботу над нормативним полем для використання ШІ, Федоров повідомив у серпні нинішнього року. Міністр наголосив на тому, що це важливо для розвитку країни, оскільки Україна “повинна не відставати від всього світу, а очолити тренд ШІ”.

Він нагадав, що в Україні ШІ вже активно використовується в різних напрямах, зокрема, й у сфері цифрових технологій.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в адміністрації президента США Джо Байдена досліджують можливі заходи для регулювання систем штучного інтелекту, оскільки виникають питання щодо його впливу на національну безпеку та освіту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter