В Україні розпочали роботу над нормативним полем для штучного інтелекту

Дата: 03 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні уряд розпочав роботу над нормативним полем для використання штучного інтелекту (ШІ).

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у телеграмі.

Джерело: freepik.com

“Провели стратегічну сесію. Залучили експертів, урядовців, нардепів та юристів. Обговорили шляхи, якими може йти Україна у сфері правового регулювання ШІ”, — написав він.

Міністр наголосив на тому, що це важливо для розвитку країни, оскільки Україна “повинна не відставати від всього світу, а очолити тренд ШІ”. Неможливо говорити про цифрову державу, якщо не формувати прогресивну політику в напрямі штучного інтелекту, підкреслив Федоров.

Він нагадав, що в Україні ШІ активно використовується в різних напрямах. Так, фахівці розробляють віртуального помічника в “Дії”, щоб він швидко відповідав на питання користувачів. Також ШІ допомагатиме Держстату обробляти та аналізувати дані.

Окремий трек – використання штучного інтелекту у сфері військових технологій, уточнив очільник Мінцифри. Він допомагає фіксувати переміщення техніки та особового складу окупантів, збивати ворожі ракети, ефективніше наводити на цілі БПЛА тощо.

“Але нам потрібно більше. Тому створюємо умови, щоб топові міжнародні компанії, які займаються штучним інтелектом, приходили на український ринок”, — сказав Федоров.

Нагадаємо, що в березні 2023 року український уряд ухвалив рішення про запуск так званої регуляторної пісочниці — sandbox — для розробників штучного інтелекту: контрольованого середовища, в межах якого компанії-розробники зможуть від початкової стадії створювати свій продукт з урахуванням вимог майбутнього акта про регулювання ШІ, який готують у ЄС.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що для ідентифікації загиблих та пошуку безвісти зниклих в Україні планують використовувати штучний інтелект, 3D технології та дрони, а також запровадити стоматологічний реєстр.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter