Для ідентифікації загиблих та пошуку безвісти зниклих застосовуватимуть штучний інтелект, 3D технології та дрони – Котенко

Дата: 13 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Для ідентифікації загиблих та пошуку безвісти зниклих в Україні планують використовувати штучний інтелект, 3D технології та дрони, а також запровадити стоматологічний реєстр.

Про це у коментарі ZMINA розповів Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко. 

Олег Котенко. Фото: фейсбук-сторінка

За його словами, такі нововведення стали можливими після набуття чинності закону “Про державну реєстрацію геномної інформації людини”, який дозволяє зберігати відібрані у військових ДНК-зразки та у разі необхідності порівнювати їх зі знайденими рештками.

У мене є три напрацювання, про які я б хотів розповісти. У нас з’явилось дуже багато запитань і звернень від рідних, які переглядають фото та відео своїх близьких. Тому ми зараз ведемо перемовини з нашими донорами про створення нової програми для експертизи, де буде задіяний штучний інтелект та 3Dтехнології. Я спеціально розшукував людей, які будуть цим займатися”, – зазначив Котенко.

За його словами, над програмою порівняння облич працюватимуть українські розробники, а зі штучним інтелектом – іноземні. Завдяки донорам зі Швейцарії також планується придбати дрони для пошуку поховань або загиблих у зонах, де раніше тривали інтенсивні бойові дії.

Третім напрямком ідентифікації загиблих має стати запровадження реєстру стоматології. Котенко пояснив, що військовослужбовці, перш ніж піти на фронт, робитимуть у лікарні стоматологічну карту. У майбутньому ця інформація допоможе пришвидшити процес ідентифікації знайдених тіл. Усі три програми Уповноважений планує розробити протягом цього та наступного року.

Щоб це запрацювало, необхідно буде розробити нормативні акти та створити робочі групи по цих трьох напрямках. До них також мають увійти представники громадських організацій”, – пояснив він.

Нагадаємо, до Єдиного реєстру зниклих безвісти внесли інформацію вже про більш ніж 24 тисячі українців. Про 7 тисяч з них немає жодної інформації. Водночас вдалося знайти 8 тисяч осіб, які були в списку. Внесення особи до реєстру є єдиним підтвердженням того, що людина вважається зниклою безвісти за особливих обставин. Рідні зниклих безвісти отримують витяги.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду  тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter