У США досліджують можливість регулювання систем штучного інтелекту

Дата: 12 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

В адміністрації президента США Джо Байдена досліджують можливі заходи для регулювання систем штучного інтелекту (ШІ), оскільки виникають питання щодо його впливу на національну безпеку та освіту.

Про це пише новинне агентство Reuters.

Джерело: pexels.com

У повідомленні йдеться про те, що Національне агентство з телекомунікацій та інформації США, яке консультує Білий дім з питань інформполітики, хоче визначити заходи, які можуть забезпечити впевненість у законності, ефективності, етичності та безпеці системі ШІ.

За словами адміністратора агентства Алана Девідсона, відповідальні системи ШІ можуть принести величезну користь, але тільки за умови врахування потенційних наслідків та шкоди від їхнього використання.

“Щоб ці системи повністю розкрили свій потенціал, компанії та споживачі повинні мати можливість довіряти їм”, – сказав він.

Агентство планує підготувати звіт про роботу в напрямі того, щоб системи ШІ працювали так, як заявлено, і не завдавали шкоди. Він стане основою для поточної роботи адміністрації Байдена для створення узгодженого підходу уряду до ризиків і можливостей, пов’язаних зі штучним інтелектом.

Раніше стало відомо про те, що понад тисячу технічних лідерів та дослідників, зокрема й Ілон Маск, закликали лабораторії зі створення штучного інтелекту не поспішати з розробленням просунутіших систем через “великий ризик” ШІ для суспільства та людства”.

Нагадаємо, що в березні 2023 року український уряд ухвалив рішення про запуск так званої регуляторної пісочниці – sandbox – для розробників штучного інтелекту. Це контрольоване середовище, в межах якого компанії-розробники зможуть від початкової стадії створювати свій продукт з урахуванням вимог майбутнього акта про регулювання штучного інтелекту, який наразі готують у ЄС.

Концепцію розвитку штучного інтелекту уряд України затвердив у грудні 2020-го. Серед напрямів, про які в ній ідеться, вказано, зокрема, вдосконалення середньої та вищої освіти, підвищення кваліфікації фахівців та фахівчинь у сфері ШІ. Водночас тут наголошується на підвищенні рівня кібербезпеки та вдосконаленні законодавства у сфері кіберзахисту, адже штучний інтелект, відповідно до концепції, хочуть використовувати в оборонній сфері, публічному управлінні, розв’язанні проблем роботи держреєстрів та навіть судочинстві. 

ШІ широко застосовують у світі в різних сферах, зокрема в правоохороннійсудовій та навіть для запобігання харасменту. Проте правозахисники кажуть про те, що без належного врегулювання нові технології можуть становити ризики для права людей на приватність, вираження поглядів, свободу релігії, а також мирні зібрання.

У ЄС, де штучний інтелект планують ширше використовувати у сфері, зокрема, охорони здоров’я, два роки тому розробили етичні рекомендації для його створення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter