Правозахисники назвали дискримінаційною і неконституційною можливість бронювання військовозобов’язаних – платників податків

Дата: 02 Січня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні Офіс президента (ОП), Кабінет Міністрів та нардепи розглядають можливість бронювання військовозобов’язаних, які сплачують податки: правозахисники назвали такий підхід дискримінаційним і неконституційним.

Про можливі оновлення механізму мобілізації розповіли в статті Forbes, ці потенційні зміни прокоментувала голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

Джерело: Shutterstock

Оновлення механізму бронювання почали розглядати після подання до Верховної Ради законопроєкту про вдосконалення мобілізації. Зараз бронювання доступне лише працівникам підприємств зі статусом “критично важливих”.

Додатковий критерій, який може в майбутньому дати право на бронювання, – обсяг сплачених до бюджету податків на доходи фізичних осіб з офіційної зарплати чи доходу, йдеться в статті.

Наявність такої ідеї журналістам Forbes на умовах анонімності підтвердили чотири співрозмовники з двох парламентських фракцій і консультант ОП.

Остаточного концепту та чернетки документа щодо нового підходу до бронювання ще немає, пише видання. Ймовірно, пропозиції розглядатимуть народні депутати під час засідання Верховної Ради.

За даними видання, один зі співрозмовників розповів, що на нараді в Міністерстві цифрової трансформації 28 грудня обговорювали такі цифри: автоматичне бронювання від мобілізації, якщо фізособи сплачують мінімально визначену суму ПДФО на місяць. Поки йдеться про 6 тисяч гривень на місяць, що відповідає близько 33,4 тисячі гривень окладу.

Ще 22% розміру окладу як єдиний соціальний внесок має сплатити роботодавець. 

Також звучала пропозиція щодо порогу офіційної зарплати (окладу) від 35 тисяч гривень, це майже тотожно першому варіанту.

Це один обговорюваний варіант – можливість бронювання співробітників, за яких роботодавець платить близько 14,5 тисячі гривень ЄСВ, що відповідає окладу 66 тисяч грн.

Принцип може бути поширений також і на фізичних осіб – підприємців (ФОП), але чіткі критерії для цієї групи невідомі, йдеться в статті Forbes.  

Для спеціального податкового режиму “Дія.City” для IT-індустрії йдеться про мінімальний поріг зарплати в еквіваленті 3,2 тисячі доларів США.

“Бронювання здійснюється через синхронізацію державних реєстрів. Йдеться про “Оберіг” (зареєстровані військовозобовʼязані) та інформацію про сплату податків. Якщо військовозобовʼязаний сплачує ПДФО в потрібному обсязі і в нього все в порядку з документами, у реєстрі “Оберіг” генерується QR-код про бронювання. Він діє 45 днів”, – уточнили в статті.

Щоб нова система бронювання запрацювала, необхідно ухвалити мобілізаційний закон, привести до ладу реєстри та змінити низку законодавчих норм. Зокрема, внести зміни до Податкового кодексу, оскільки за нинішніми правилами звітність за ПДФО подається до Податкової служби раз на квартал, а не раз на місяць, наголошують журналісти.

Голова правління Центру прав людини Тетяна Печончик вважає такий підхід зміни системи до бронювання військовозобов’язаних дискримінаційним і неконституційним.

“Це дискримінація за ознакою майнового стану. Вона заборонена статтею 24 Конституції України. Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками”, – прокоментувала вона зміни, що обговорює влада.

Водночас стаття 65 Конституції каже, що захист України та її територіальної цілісності є обов’язком громадян України.

“Саме обовʼязком, а не правом обирати для тих, хто має високу зарплату і сплачує з неї податки”, – наголосила правозахисниця.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter