В Україні представили Нацстратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці на період до 2030 року

Дата: 12 Травня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні презентували Національну стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці на період до 2030 року. У рамках плану реалізації Стратегії, передбачається робота над подолання стереотипів і дискримінації за ознакою статі, вдосконаленням законодавства про рівну оплату праці, а також створенням умов для зручного поєднання сімейних та професійних обов’язків.

Про це повідомили на сайті президента України.

Фото: сайт президента України

Під час презентації та обговорення Стратегії перша леді Олена Зеленська наголосила, що українські жінки під час повномасштабної війни працюють і представлені в усіх сферах економіки, однак розрив в оплаті праці між ними й чоловіками залишається.

Тим часом міністерка економіки Юлія Свириденко навела актуальні цифри розриву в оплаті праці: за останні сім років розрив в оплаті праці жінок та чоловіків в Україні скоротився на 7,4% і на сьогодні він складає 18,6%. Цей показник є більшим, ніж в багатьох країнах ЄС.

“Наша мета – змінити ситуацію. Ми сфокусовані на тому, щоб тенденція до скорочення гендерного розриву в оплаті праці стала стійкою та незворотною. Осучаснити трудове законодавство, щоб забезпечити рівну оплату праці. Допомогти жінкам посилити впевненість у тому, що вони можуть обіймати керівні посади, отримувати високу платню за роботу, бути економічно незалежними”, – пояснила Свириденко.

У межах реалізації Стратегії подолання гендерного розриву в оплаті праці для жінок проведуть масштабну інформаційну кампанію “Звісно, зможеш”, а також просвітницьку кампанію щодо прав і можливостей, щоб переконати, що вони здатні отримувати більшу винагороду за свою працю. Це потрібно для підвищення свого професійного рівня, здобуття в короткий термін нової, потрібнішої на ринку праці спеціальності (зокрема, з категорії STEM) і відповідно вище оплачуваної роботи, а також започаткування власного бізнесу.

Передбачається також осучаснення трудового законодавства – в новій редакції закону “Про працю” впроваджується принцип однакової оплати за працю рівної цінності незалежно від статі, що дозволить посилити ефективність судового захисту. Також здійснюватимуться перевірки Держпраці на підставі скарг про дискримінацію в оплаті праці за гендерною ознакою.

Крім того, перша леді наголосила, планується вдосконалення трудового законодавства щодо рівного ставлення до працівників і працівниць, що піклуються про інших членів родини, та запровадження навчальних програм для роботодавців щодо підтримки працівників у поєднанні професійних і сімейних обов’язків.

Раніше ZMINA писала, що результати гендерного аудиту в публічному секторі “Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на державній службі України” свідчать, що 82,5% опитаних вважають, що чоловіки та жінки мають рівні шанси та можливості для кар’єрного зростання в центральних органах виконавчої влади.

Нагадаємо, що за останніми оцінками організації “ООН Жінки”, яка працює над розширенням прав і можливостей жінок, для досягнення гендерної рівності у світі знадобиться приблизно 300 років. Причинами цього є ранній шлюб, високий рівень материнської смертності, а також викрадення та напади на дівчат через відвідування школи. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter