Переважна більшість держслужбовців вважає, що чоловіки і жінки мають рівні шанси для кар’єрного зростання в центральних органах виконавчої влади

Дата: 19 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Результати гендерного аудиту в публічному секторі “Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на державній службі України” свідчать, що 82,5% опитаних вважають, що чоловіки та жінки мають рівні шанси та можливості для кар’єрного зростання в центральних органах виконавчої влади.

Про це повідомила кандидатка історичних наук, експертка у сфері гендерної рівності, недискримінації та реформ Наталія Чермошенцева на презентації дослідження в Укрінформі. 

Фото: Depositphotos

Крім того, більшість опитаних вважає, що жінки та чоловіки мають рівні шанси й можливість їздити у відрядження – 87,2%. Однак 58,5% опитаних відповіли, що не мають можливості їздити у відрядження, і серед них значно переважають жінки – на 28,8%.

Також більшість опитаних затримується на роботі або бере роботу додому і працює після завершення робочого дня. 16,2% державних службовців зазначили про необхідність психологічної підтримки. Чоловіки значно частіше відмовляються від психологічної підтримки (68,6%) у порівнянні з жінками (50,7%).

За словами урядової уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко, аудит допомагає розуміти краще стан забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у публічному секторі України. Потім таке дослідження може лягти в основу подальшої діяльності та співпраці з міжнародними партнерами та громадськими організаціями, які активно допомагають у цій сфері.

“Воно є переконливим виконанням державної стратегії забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків до 2023 року, операційного плану, який розроблений та прийнятий урядом, на три роки. Це, знову ж таки, говорить про зв’язок теорії та практики, говорить про те, що ті документи, які ми розробляємо як урядовці, впроваджуються в життя та працюють”, – додала урядова уповноважена.

Дослідження проводили у дві хвилі. Перша розпочалася 22 лютого 2022 року, тоді вдалось опитати понад 9 тисяч осіб. У березні – лютому 2022 року опитали 68 ЦОВВ. Із 23 серпня до 25 вересня дослідники провели польовий етап другої хвилі, опитавши понад 21 тисячу осіб у 79 ЦОВВ. Участь в опитуванні була добровільною. 

Нагадаємо, що група агенцій Аgama й агенція Talan Communications запустила соціальну кампанію під назвою “Залиш сексизм печерним людям”, яка висвітлює зв’язок між гендерним питанням і розвиненістю суспільства. Мета кампанії – привернути увагу до проблеми сексизму в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter