В Україні поетапно впроваджуватимуть Електронний суд

Дата: 27 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала в другому читанні та в цілому законопроєкт про поетапне впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система з’явилася в Україні у 2017 році та стала розширеною версією Автоматизованої системи документообігу, що працювала з 2011 року. Запрацювати система мала в судах, Вищій раді правосуддя, Раді суддів, Вищій кваліфікаційній комісії суддів, Державній судовій адміністрації, на підприємствах, що належать до сфери правосуддя, Національній школі суддів України.

Однак досі електронне судочинство, яке мало б полегшити, зокрема, комунікацію суду з адвокатами та учасниками процесів, повноцінно не розпочало роботи. Як зазначають автори законопроєкту в пояснювальній записці, сталося це через те, що не були готові до запуску деякі частини системи, зокрема підсистема “Електронний суд”. Питання онлайн-суду стало особливо актуальним під час пандемії, адже нові технології могли б дати змогу скеровувати сторонам документи в електронному вигляді та, відповідно, гарантувати їхню безпеку. 

Проголосувавши за законопроєкт, депутати дозволили почати використовувати ті модулі, які наразі перебувають уже на фінальній стадії розроблення.  Е-судочинство планують впровадити протягом кількох років “за наявності достатнього фінансування”. 

Нагадаємо, що, за даними Європейської комісії з питань ефективності правосуддя, лідерами серед країн Європи, які використовують цифрове судочинство, були Фінляндія, Норвегія, Австрія та Велика Британія, Естонія, Словаччина та Угорщина. До прикладу, в Австрії працює система електронного юридичного спілкування Elektronischer Rechtsverkehr (ERV), а у Великобританії влада хоче створити “мобільні суди” з онлайн-доступом.

У сусідній Польщі 2009 року створили електронний суд, зокрема, для пришвидшення розгляду вимог про стягнення заборгованості. Всього за два роки потік справ у цьому суді збільшився із 700 тис. до майже 1,5 млн.

Нещодавно стало відомо, що в Україні запустять пілотний проєкт онлайн-судів для бізнесу.

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter