В Україні побільшало літніх користувачів мережі, але кількість користувачів держпослугами онлайн не змінилась

Дата: 29 Січня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні серед літніх людей, попри значне зростання за минулий рік користування інтернетом, рівень користування електронними державними послугами практично не змінився. 

Про це свідчать дані дослідження “Думки й погляди населення України щодо державних електронних послуг”, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології за підтримки Програму розвитку ООН та Мінцифри.

Фото: AP Photo / Visar Kryeziu

Дослідники звертають увагу, що літні українці – це найчисленніша серед вразливих категорій. 

За рік, що минув, серед них значно зросла частка тих, хто почав користуватись інтернетом: із 32 до 50%. Кількість тих, хто взагалі не користується інтернетом, знизилась із 48 до 30%. 

Попри підвищення кількості користувачів мережі серед літніх не збільшилася кількість користувачів держпослугами онлайн. Досі такими послугами більше користуються молодші люди, ті, хто має вищу освіту, та опитані з вищим рівнем достатку. Розрив у користуванні залежно від віку значно помітніший: якщо серед 18–29-річних принаймні однією послугою користувалися 89%, то серед осіб, старших за 70 років, – 30%.  

Також за три роки спостережень рівень користування “Дією” загалом серед українців зріс із 13 до 51%, але серед літніх людей цей показник значно менший. Так, рівень користування знижується з 82% серед опитаних віком до 30 років до 12% серед респондентів віком 70 років і старших. 

Нагадаємо, що повномасштабна війна непропорційно вдарила по літніх людях, які становлять чверть населення України. Так, старші за 60 років лише за рік великої війни становили 32% серед загиблих цивільних у випадках, коли фіксували вік. Сталося це, на думку дослідників, зокрема, бо українські посадовці ігнорують проблеми цієї категорії. 

Ейджизм є однією з найпоширеніших дискримінацій у світі – кожна друга людина має упередження щодо віку.

Фотографія обкладинки: OLEKSII FURMAN

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter