В Україні планують створити реєстр територій, потенційно забруднених вибухівкою

Дата: 09 Червня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні створять перший державний реєстр територій, потенційно забруднених вибухонебезпечними предметами.

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Створення реєстру – важливий крок у сфері гуманітарного розмінування. Його запуск дозволить автоматизувати та прискорити цілу низку процесів. Наприклад, за допомогою реєстру ми зможемо відстежувати стан розмінування територій практично в реальному часі та ефективно планувати подальшу роботу з розмінування. Фермери – отримувати витяги про статус своїх земель:  забруднені вони чи очищені, розповів заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний.

Як він пояснив, місцева влада має взяти на себе функцію контролю за станом сільськогосподарських земель для ухвалення рішень про податкові пільги. Також передбачається, що інформація з реєстру буде важливою для інвесторів та для реалізації проєктів з відновлення України.

Інформація в такий реєстр може надходити з різних джерел. Наприклад, Центр гуманітарного розмінування вноситиме дані про результати нетехнічного обстеження земель чи про операторів протимінної діяльності. Держоргани, підрозділи яких розміновують території, інформацію про обстеження та очищення  земель. А місцева влада відомості про обстеження ділянок, через забруднення яких власникам надали місцеві податкові пільги.

Зазначається, що до реєстру також можна буде вносити інформацію про результати обстеження з допомогою супутникових знімків. Обстежена територія, на якій не виявлено чи знешкоджено вибухонебезпечні предмети, виключатиметься з бази.

Нагадаємо, з початку 2024 року і станом на початок травня урядові та неурядові оператори протимінної діяльності вже обстежили понад 115 тисяч гектарів земель сільгосппризначення, з яких повернули в господарську експлуатацію 108 тисяч гектарів.

Нагадаємо, що задля об’єднання зусиль підрозділів Міноборони, інших складових національної системи протимінної діяльності та міжнародних партнерів у сфері протимінної діяльності в Україні створили Корпус демінерів.

Цей проєкт передбачає створення тисячі груп розмінування, до складу яких входитиме до 5 тисяч фахівців. Вони проводитимуть обстеження потенційно забруднених територій, очищуватимуть місцевість у межах оперативного реагування, а також здійснюватимуть заходи гуманітарного розмінування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter