В Україні на час війни змінився алгоритм держреєстрації юридичних і фізичних осіб – підприємців та громадських формувань

Дата: 09 Березня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні на час дії воєнного стану змінився алгоритм держреєстрації юридичних і фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Про це повідомляється на сайті Кабміну.

Джерело: pixabay.com

Відповідно до статей 121, 20 Закону України “Про правовий режим воєнного стану”, Указу Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україні” Кабінет Міністрів затвердив низку особливостей реєстрації вказаних категорій.

Так, державна реєстрація проводиться лише державними реєстраторами юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців, державними реєстраторами речових прав на нерухоме майно та їхніх обтяжень, посадовими особами Міністерства юстиції, його територіальних органів, внесеними до затвердженого міністерством переліку державних реєстраторів та посадових осіб, яким в умовах воєнного стану надається доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та/або Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – реєстри).

Посадові особи мають право проводити реєстраційні дії щодо фізичних осіб – підприємців, усіх видів юридичних осіб та громадських формувань, а також ухвалювати рішення про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їхніх обтяжень, якщо відповідні обмеження чи умови не передбачено переліком.

Електронною поштою – можна

Держреєстрація юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань може проводитися на підставі надісланих заявником державному реєстратору, посадовій особі електронною поштою або за допомогою інших засобів зв’язку документів в електронній формі, які створено з дотриманням вимог законодавства у сфері електронних довірчих послуг та законодавства про електронні документи та електронний документообіг, або електронних копій документів у паперовій формі.

Електронні копії документів у паперовій формі приймаються за умови підписання таких копій з використанням кваліфікованого електронного підпису заявника. Державний реєстратор, посадова особа проводить перевірку такого підпису через офіційний вебсайт центрального засвідчувального органу та завантажує результати такої перевірки до реєстру, крім випадків відсутності доступу до зазначеного вебсайту.

Реєстрація проводиться невідкладно після отримання в повному обсязі належних документів.

Документи для реєстрації, які подані не в повному обсязі або не відповідають законодавству, не розглядаються та повертаються заявникові без оформлення відповідного рішення з одночасним усним повідомленням заявнику про повний перелік документів, що повинні бути подані, та/або вимоги законодавства, що повинні бути дотримані.

Якщо документи для державної реєстрації надіслано електронною поштою або за допомогою інших засобів зв’язку, таке повідомлення заявнику здійснюється електронною поштою або за допомогою інших засобів зв’язку.

Водночас держреєстрація проводиться незалежно від місця розташування нерухомого майна, місця перебування юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців чи громадських формувань, якщо відповідні обмеження чи умови не передбачені переліком.

За що не треба платити адміністративний збір?

Адміністративний збір не справляється за державну реєстрацію благодійних організацій, громадських об’єднань, предметом діяльності яких є надання допомоги Збройним силам, іншим військовим формуванням, правоохоронним (спеціальним) органам, органам цивільного захисту, добровольчим формуванням територіальних громад, іншим особам, які гарантують національну безпеку та оборону, відсіч і стримування збройної агресії іноземної держави, а також особам, які постраждали чи можуть постраждати від такої збройної агресії.

Сплата адмінзбору може підтверджуватись електронною копією, зокрема скрін-копією, відповідного платіжного документа. Якщо фінансова установа, через яку сплачено збір, забезпечує можливість проведення перевірки достовірності платіжного документа, державний реєстратор, посадова особа проводить таку перевірку.

Вимоги законодавства щодо необхідності нотаріального засвідчення справжності підпису на документі для державної реєстрації не застосовуються в разі, коли такий підпис виконано в присутності державного реєстратора, посадової особи зі встановленням особи підписанта на підставі документа, що посвідчує особу, передбаченого Законом України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус”, якщо відповідні обмеження не передбачено переліком.

Вимоги законодавства щодо обов’язкового використання для державної реєстрації відомостей реєстрів, автоматизованих інформаційних систем, держателем (розпорядником, володільцем, адміністратором) яких є державні органи, не застосовуються в разі тимчасової відсутності доступу таких реєстрів.

Електронні копії документів або повідомлень технічних адміністраторів реєстрів чи систем або державних органів, що підтверджують відсутність такого доступу, а за їхньої відсутності – скрін-копії вебсторінок недоступних реєстрів завантажуються до реєстру.

Документи для державної реєстрації створення громадських формувань, крім громадських об’єднань, не приймаються, а розгляд раніше поданих документів зупиняється на час дії воєнного стану.

Вказані зміни внесено до постанови Кабміну від 28 лютого 2022 р. № 164 “Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану”. Постанова про зміни набирає чинності з дня її опублікування та діє до дня припинення чи скасування воєнного стану.

Нагадаємо, в Україні введено воєнний стан після нового вторгнення Росії (з 5:30 24 лютого 2022 року терміном на 30 діб). О 5-й ранку 24 лютого президент Росії Володимир Путін заявив про початок “спецоперації на Донбасі” після звернення про військову допомогу з боку угруповань “ДНР”/”ЛНР”, які він перед тим “визнав”.

Попри пряме вторгнення Кремль заперечує наміри окупації України й заявляє, що метою вторгнення є “демілітаризація і денацифікація України”.

Водночас громадські та урядові організації України зафіксували вже всі типи воєнних злочинів з боку Росії. Приклади воєнних злочинів ZMINA збирає тут, а також за тегами міжнародні злочини та #PutinWarCrimes.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter