В Україні досі діють 8 097 церков, пов’язаних з Росією – Опендатабот

Дата: 03 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Станом на травень 2024 року в Україні діють 8 097 церков, повʼязаних з Росією. Від початку повномасштабного вторгнення РФ їхня кількість зменшилася на 685.

Про це повідомляє Опендатабот з посиланням на дані Єдиного держреєстру. 

Фото: ZAXID.NET

Найактивніше переходили у 2023 році: тоді до ПЦУ навернулося 386 громад. Проте з грудня 2023-го по квітень 2024 року їхня кількість зросла всього на 96.

Найбільше установ змінили своє релігійне спрямування у Київській області – 164, а також Хмельницькій та Вінницькій – 155 та 75 відповідно.

Водночас найбільше повʼязаних з РФ церков діє на Донеччині – 683. Дещо менше – у Дніпропетровській та Вінницька областях – по 526 церков на кожну. 

Лише 22 з загальної кількості вказують належність до Московського патріархату у своєму найменуванні.

Ще для 42 церков Мін’юст самостійно доповнив назви на кшталт “Релігійна організація не вказала приналежність до Московського патріархату” – усі у Чернівецькій області.

Ще сім громад самостійно змінили своє найменування з примусового на попереднє, а три церкви після такого перейменування перейшли до Православної церкви України.

Нагадаємо, що законопроєкт “Про заборону Московського патріархату на території України” зареєстрували у Верховній Раді 22 березня 2022 року. Його заявлена мета – захист національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України, запобігання колабораціонізму, припинення розпалювання міжрелігійної ворожнечі та дестабілізації релігійного середовища в Україні.

У березні цього року Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні та в цілому законопроєкт про заборону релігійних організацій, які повʼязані з Росією. Таким документом може бути припинена діяльність УПЦ МП.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter