Комітет Ради одноголосно підтримав законопроєкт про заборону УПЦ МП

Дата: 05 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні та в цілому законопроєкт про заборону релігійних організацій, які повʼязані з Росією. Таким документом може бути припинена діяльність УПЦ МП.

Про це повідомив член комітету Володимир Вʼятрович.

Фото: Zaxid.net

Законопроєкт №8371, який одноголосно підтримали члени комітету, передбачає заборону діяльності в Україні релігійних організацій, які є афілійованими з російською православною церквою (РПЦ).

“Текст законопроєкту став значно сильнішим порівняно з підтриманим за основу урядовим варіантом. Російська православна церква має бути заборонена законом, а діяльність усіх релігійних організацій, які є афілійованими з нею, буде припинятися за чіткою процедурою, яка включатиме дослідження, припис про виконання закону і судову заборону”, – наголосив Вʼятрович.

За його словами, РПЦ і афілійовані з нею структури не зможуть використовувати державне і комунальне майно, а перехід громад до Православної церкви України буде значно спрощено.

Тепер Верховна Рада має проголосувати за законопроєкт у другому читанні.

Минулого року українські медіа з посиланням на рішення обласних адміністрацій писали, що на Волині та Рівненщині заборонили діяльність УПЦ МП. Однак, згідно з українським законодавством, це не входить до повноважень обласних адміністрацій. Крім того, у деяких випадках ішлося не безпосередньо про заборону діяльності, а про заборону користування храмами та розірвання договорів оренди державного і комунального майна.

Видання “Суспільне” звернулося по коментар щодо правомірності такої заборони до адвоката Василя Самолюка. Він зазначив, що рішення обласної ради не має юридичної сили, оскільки забороняти діяльність релігійної організації може суд.

Нагадаємо, що законопроєкт “Про заборону Московського патріархату на території України” зареєстрували у Верховній Раді 22 березня 2022 року. Його заявлена мета – захист національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України, запобігання колабораціонізму, припинення розпалювання міжрелігійної ворожнечі та дестабілізації релігійного середовища в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter