Медіа пишуть про заборону УПЦ МП на Волині та Рівненщині: чи так це?

Дата: 12 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Вже декілька днів українські медіа з посиланням на рішення обласних адміністрацій пишуть, що на Волині та Рівненщині заборонили діяльність УПЦ МП. Однак, згідно з українським законодавством, це не входить до повноважень обласних адміністрацій. Крім того, у деяких випадках йшлося не безпосередньо про заборону діяльності, а про заборону користування храмами та розірвання договорів оренди державного і комунального майна.

Про це в коментарі ZMINA повідомив експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський.

Фото: Інформаційний центр УПЦ

Так, 10 квітня на сайті Рівненської обласної ради опублікували таке повідомлення: “Депутати Рівненської обласної ради одностайно заборонили діяльність УПЦ МП на території Рівненщини. Щоб проголосувати за це доленосне рішення, депутати зібралися на позачергову сесію. Заборону Української православної церкви Московського патріархату підтримали 55 обранців з 55 присутніх у залі”.

Водночас міський голова Рівного Олександр Третяк заявив, що на позачерговій сесії Рівненської міської ради припинили право користування земельними ділянками на території громади, які використовує УПЦ МП та звернулися до державних органів щодо заборони діяльності УПЦ МП в Україні.

До яких саме державних органів звернулися депутати – мер не уточнив. 

Наступного дня, 11 квітня, як пише “Суспільне”, Волинська обласна рада також ухвалила рішення про заборону УПЦ МП в області. Проєкт рішення (сторінка якого нині недоступна) про заборону УПЦ МП на території Волині підтримали 54 депутати. Рішення ухвалили одноголосно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter