В Україні діє “радянська норма” для ув’язненого у камері, це є порушенням прав людини – суддя ЄСПЛ

Дата: 30 Травня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні досі діє стара радянська норма у 2,5 квадратних метра для ув’язненого у камері, яка вважається неприйнятною в Європі та свідчить про порушення прав людини.

Про це повідомив суддя ЄСПЛ від України Микола Гнатовський в інтерв’ю “Укрінформу”.

Фото: Главком

Гнатовський розповів, що в Європі існує усталений підхід, згідно з яким, якщо на одну людину припадає менше ніж 3 квадратних метри житлової площі у камері, це вважається порушенням заборони нелюдського або принизливого поводження відповідно до статті 3 Конвенції. В Україні ж у слідчих ізоляторах діє радянська норма у 2,5 квадратних метра на особу, що створює ілюзію законності умов, які є нелюдськими за європейськими стандартами.

Суддя підкреслив, що перенаселеність у камерах призводить до проблем з гігієною, санітарією, вентиляцією та іншими питаннями. Він зазначив, що ЄСПЛ у таких випадках зазвичай задовольняє скарги, що призводить до значних витрат держави, які могли б бути використані краще.

Європейський комітет із запобігання катуванням вже понад 25 років рекомендує Україні встановити норму житлової площі для слідчих ізоляторів у 4 квадратних метри, як це передбачено для виправних установ.

Через проблеми у пенітенціарній системі України європейські країни часто відмовляють в екстрадиції фігурантів кримінальних справ. Гнатовський також зазначив, що кількість скарг на умови тримання під вартою до ЄСПЛ проти України не зменшується, оскільки в Україні немає національного органу, куди можна було б поскаржитися на ці умови перед зверненням до ЄСПЛ.

На запитання щодо результатів Стратегії реформування пенітенціарної системи Гнатовський відповів, що як суддя ЄСПЛ не може оцінювати її виконання. Однак, будучи експертом Ради Європи, він брав участь у консультаціях щодо цієї Стратегії і вважає, що Міністерство юстиції заклало чимало позитивних ідей для розвʼязання проблем, визначених у рішеннях ЄСПЛ та рекомендаціях ЄКЗК і Європейська конвенція про запобігання катуванням..

Нагадаємо, що у 2022 році під час відвідування 21 суду монітори Національного превентивного механізму виявили там низку порушень утримання підсудних та засуджених. 

Попри вимоги міжнародного законодавства, численні рекомендації за результатами відвідувань місць несвободи, підпорядкованих Державній судовій адміністрації, у судах продовжують утримувати підсудних, у металевих клітках. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter