В Україні 2021 року до суду передали 25 обвинувальних актів щодо злочинів проти журналістів

Дата: 14 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні за вісім місяців 2021 року правоохоронці передали до суду 25 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях щодо злочинів, скоєних проти журналістів, ще в 32 оголошено про підозру.

Про це повідомив 13 вересня заступник генерального прокурора Ігор Мустеца на зустрічі з представниками медійних та правозахисних громадських організацій, пише ІМІ.

Джерело: dw.com

Під час заходу сторони підписали меморандум про взаєморозуміння та співпрацю для посилення боротьби з безкарністю за напади на журналістів. 

За інформацією правозахисників, минулого року поліція зареєструвала 249 кримінальних проваджень щодо таких злочинів, до суду передали 16 обвинувальних актів.

2019 року зареєстровано 259 таких проваджень, до суду скерували 14 обвинувальних актів.

Так звані журналістські справи в нашій країні, за словами правозахисників, розслідуються неефективно. До судів 2020 року надійшло лише 14 справ за статтею 171 “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів” та статтею 345-1 “Погроза або насильство щодо журналіста” Кримінального кодексу. 2021-го відповідних судових вироків було п’ять: один виправдувальний та чотири обвинувальних (переважно випробувальні терміни на один-два роки та штрафи від 850 до 5100 грн).

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Україні можуть запровадити інститут спеціальних прокурорів та поліцейських для підвищення ефективності розслідування кримінальних проваджень щодо переслідувань активістів і правозахисників.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter