Правозахисники та Офіс генпрокурора підписали меморандум задля посилення боротьби з безкарністю за напади на журналістів

Дата: 14 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Офіс генерального прокурора України (ОГП) та медійні й правозахисні громадські організації підписали меморандум про взаєморозуміння та співпрацю для посилення боротьби з безкарністю за напади на журналістів.

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

Джерело: pixabay.com

Від громадських організацій меморандум підписали ІМІ, Центр прав людини ZMINA, Кримська правозахисна група, Інститут розвитку регіональної преси, “Платформа прав людини” та “Детектор медіа”.

Метою документа є консолідація зусиль, спрямованих на:

  • визначення спільного бачення сторін щодо вдосконалення способів захисту прав журналістів від протиправних зазіхань;
  • забезпечення свободи та безпеки журналістів завдяки захисту, гарантованому законодавством та визначеному практикою Європейського суду з прав людини, а також зобов’язання України як держави-учасниці Ради Європи;
  • підвищення ефективності нагляду та додержання вимог законодавства під час здійснення досудового розслідування, а також отримання публічного обвинувачення в кримінальних провадженнях про правопорушення, вчинені проти журналістської діяльності, й притягнення до відповідальності осіб, винних у таких правопорушеннях;
  • забезпечення відкритості, прозорості та незалежної діяльності органів прокуратури, висвітлення їхньої діяльності в конкретних кримінальних провадженнях і досягнень, зокрема, з питань притягнення до відповідальності осіб, винних у вчиненні вказаних кримінальних правопорушень.

Взаємодія здійснюватиметься за такими напрямами:

  • підготовка пропозицій з удосконалення законодавства з питань, які належать до компетенції ОГП;
  • участь у громадських обговореннях проєктів нормативно-правових актів, які становлять взаємний інтерес;
  • сприяння моніторингу порушень законних прав та інтересів журналістів від протиправних зазіхань і розроблення механізму якнайшвидшого отримання даних про переслідування та перешкоджання їхній професійній діяльності;
  • організація та проведення спільних публічних заходів з актуальних питань;
  • висвітлення діяльності органів прокуратури з питань організації процесуального керівництва в кримінальних провадженнях про кримінальні правопорушення, вчинені проти журналістів.

Нагадаємо, що так звані “журналістські” справи в нашій країні, за словами правозахисників, розслідуються неефективно. До судів 2020 року надійшло лише 14 справ за статтею 171 “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів” та статтею 345-1 “Погроза або насильство щодо журналіста” Кримінального кодексу. 2021-го відповідних судових вироків було п’ять: один виправдувальний та чотири обвинувальних (переважно випробувальні терміни на 1–2 роки та штрафи від 850 до 5100 грн).

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Києві біля будівлі Міністерства внутрішніх справ 17 серпня відбулась акція “Безпека – журналістам. Покарання – нападникам” на підтримку фотокореспондента видання “Букви” Олександра Кужельного, якого протягом місяця двічі побили під час ведення професійної діяльності.

Водночас учасники акції – фотографи та журналісти ЗМІ – вимагали ретельного та справедливого розслідування всіх справ про напади на медійників.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter