В Україні зафіксували 68,5 тисячі воєнних злочинів, вчинених росіянами за рік повномасштабного вторгнення

Дата: 26 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Станом на 24 лютого 2023 року в Україні зафіксували 68,5 тисячі воєнних злочинів росіян, а також 16 806 злочинів проти основ національної безпеки.

Про це розповів очільник департаменту війни Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов.

Юрій Бєлоусов. Фото: LB.ua

“Маємо 276 підозрюваних осіб, саме у воєнних злочинах. З цієї кількості щодо 97 спрямували обвинувальні акти до суду. І вже щодо 25 осіб маємо вироки. Важливо, що 14 з цих вироків ухвалені щодо військовополонених, які фізично перебувають в Україні. Ще щодо 12 осіб це —  заочне провадження. Крім того, ми маємо велике провадження по злочину агресії, щодо вищого військового керівництва Російської Федерації, там 639 підозрюваних осіб”, – розповів посадовець.

За словами Бєлоусова, серед підозрюваних представники міністерства оборони РФ, міністр оборони Росії Сергій Шойгу, начальник генштабу ЗС РФ Валерій Герасимов, а також керівники розвідувальних органів, керівники обох палат Федеральних зборів Російської Федерації.

“Це 161 сенатор РФ, 419 депутатів Держдуми, також це керівництво Центробанку РФ, міністри транспорту та ін. З 639 осіб, підозрюваних у російській агресії, щодо 4 осіб ми наразі спрямували справи до суду. Решта поки на етапі досудового розслідування”, – додав очільник департаменту війни Офісу генпрокурора.

За словами генерального прокурора Андрія Костіна, воєнні злочини, які вчиняли військові РФ, призвели до загибелі 9 655 людей, серед яких 461 дитина. Було поранено 12 829 людей, з них 926 – діти.

Костін додав, що правоохоронці зафіксували понад 2600 воєнних злочинів проти дітей: загибель або поранення дітей, факти збройного нападу на установи й заклади для дітей, а також факти примусової депортації або викрадення.

Нагадаємо, за офіційними даними за рік повномасштабної збройної агресії російські окупанти вивезли з України до РФ 16 тисяч 221 дитину. З них повернути вдалось 307 дітей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter