У Росії знищують архіви з даними репресованих в СРСР

Дата: 12 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

У Росії на підставі засекреченого міжвідомчого наказу від 2014 року знищують архіви з даними репресованих в СРСР людей. 

Про це з посиланням на директора Музею історії ГУЛАГу Романа Романова повідомляє видання “Коммерсант”.

Роман Романов

Про засекречений наказ, підписаний МВС, мін’юстом, МНС, міноборони, ФСБ, генпрокуратурою та низкою інших російських відомств, першим дізнався дослідник Сергій Прудівський. Він шукав інформацію про репресованого селянина Федора Чазова, якого за часів СРСР засудили до п’яти років таборів і вислали до Магаданської області. Чоловік запросив інформацію в МВС, але там йому відповіли, що особисту справу в’язня знищили ще в 1955 році. Разом з документами за наказом силовики знищили й облікову картку репресованого росіянина. 

Директор Музею ГУЛАГу Романов уже повідомив про ситуацію радника президента Росії та голову ради з прав людини Михайла Федотова. Він пообіцяв розібратись із ситуацією. 

“Знищення карток означає повне видалення інформації про перебування засуджених у системі ГУЛАГу і може привести до катастрофічних наслідків для вивчення історії таборів і отримання даних про жертв репресій”, – зауважує Федотов. 

Нагадаємо, масові репресії, які отримали назву “сталінські”, відбувалися в СРСР у 1930—1950 роках. За цей час радянські силовики арештували не менш ніж 1,7 мільйона людей, з яких стратили понад 700 тисяч. Загальне число репресованих в СРСР, за підрахунками правозахисного центру “Меморіал”, може становити 12 мільйонів осіб, проте дослідникам досі відомі імена лише понад 3 мільйонів людей. У Росії злочини Сталіна так і не отримали правової оцінки та не засуджуються.

У серпні поточного року колишній слідчий з особливо важливих справ генпрокуратури Росії Ігор Степанов намагався домогтися в колишніх колег порушення кримінальної справи щодо Йосипа Сталіна через репресії. Росіянин уже не вперше намагається через суд довести причетність Сталіна до репресій у СРСР. 

Раніше він судився з головою ФСБ через його інтерв’ю, де той назвав убивства мільйонів людей “перегинами в роботі ОДПУ-НКВС на місцях”. Однак тоді суд не задовольнив його позову.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter