У Росії виділили майже мільярд доларів на пропаганду війни

Дата: 07 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Пов’язаний з адміністрацією президента Росії Інститут розвитку інтернету (ІРІ) запланував 2023 року розподілити 20 мільярдів рублів грантів на створення “патріотичного” контенту, ще 52 мільярди виділять для цього у 2024–2025 роках: загалом це 72 мільярди рублів за три роки (приблизно 0,9 мільярда доларів).

Про це пише Інститут масової інформації (ІМІ) за посиланням на розслідування російських видань “Медуза” та “Важные истории”.

Фото: Антон Наумлюк / Радіо Свобода

За даними журналістів, 2021 року ІРІ отримав з російського бюджету 10 мільярдів рублів, інша пропагандистська структура, Фонд кіно РФ, на 2023 рік отримала 12 мільярдів рублів.

ІРІ створили 2014 року, його очолює ексспівробітник адміністрації президента Росії Олексій Гореславський. Головна мета організації – надавати гранти на “мережеве військово-патріотичне виховання” та “просувати порядок денний влади”. Про це журналістам розповів колишній співробітник організації. До прикладу, ІТІ виділяв кошти на виробництво продукції державного пропагандистського телеканалу RT (Russia Today), зокрема програм кремлівського пропагандиста Антона Красовського, а також серії передач “Прекрасна Росія бу-бу-бу”.

Переможців конкурсів на отримання грантів затверджували члени наглядової ради ІРІ. До неї, крім Гореславського, входять заступник керівника адміністрації президента Росії Сергій Кирієнко, начальник управління президента з громадських проєктів Сергій Новіков, голова комітету Держдуми з культури Олена Ямпольська та головна редакторка RT Маргарита Симоньян.

За підсумками конкурсу щодо створення “національного контенту”, результати якого оприлюднив ІРІ 2 червня 2023 року, 10 мільярдів рублів отримають 163 проєкти. Серед них – “Рамзан. Ахмат – Сила Росії”, “Російський код. Суверенне майбутнє”, документальний фільм про пам’ятки архітектури на окупованому Донбасі “Російська спадщина. Повернення додому”, проєкти “Зроблено для фронту”, “Жінки Z”, “СВОі”, “Ті, що виїхали, як ви там?”.

Учасників конкурсу попередили, що після підписання контрактів ті зобов’язуються не брати на роботу “іноагентів”, також у проєктах не мають звучати антивоєнні заклики. Загалом контракти взагалі забороняють будь-яку публічну критику влади, за порушення цієї умови знімальна група має сплатити штраф, який можна порівняти з бюджетом проєкту, йдеться в повідомленні.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що російська пропаганда використовує ютуб як майданчик для розпалювання ненависті та поширення дезінформації, а також поширює ідею геноциду українського народу, транслює расистські висловлювання та вихваляє російських воєнних злочинців. Про це йдеться в дослідженні ІМІ.

Нагадаємо, що Росія стала головною країною-дезінформатором 2022 року, основною темою її інформаційних атак стала війна проти України. У 60 випадках зі 100 метою таких атак було виправдання російського вторгнення. Другою їхньою метою стала дискредитація Євросоюзу та країн-членів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter