В РФ заочно заарештували журналіста Христо Грозєва

Дата: 22 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У Москві суд заочно заарештував журналіста-розслідувача і керівника проєкту Bellingcat громадянина Болгарії Христо Грозєва.

Про це повідомляє російська інформагенція “Інтерфакс”.

Христо Грозєв

У РФ Грозєва звинувачують у незаконному перетині кордону (ч. 1 ст. 322 КК РФ). У разі визнання журналіста винним йому загрожує  позбавлення волі на строк до двох років.

Щодо Грозєва судом обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту строком на два місяці з моменту його екстрадиції на територію РФ або з моменту його затримання на території РФ“, – повідомили в Лефортовський суді міста Москви.

Засідання відбувалося у закритому режимі. Інтереси Грозєва представляє адвокат Вероніка Полякова. Вона не змогла розкрити деталі звинувачення, пославшись на підписку про нерозголошення даних слідства.

Христо Грозєв – журналіст і керівник проєкту Bellingcat, що спеціалізується на фактчекінгу та розвідці відкритих джерел.

Журналісти Bellingcat неодноразово публікували розслідування про воєнні злочини РФ в Україні, справу Навального і вбивство Бориса Нємцова, “вагнерівців” тощо.

Нагадаємо, у грудні 2022 року Грозєва оголосили в розшук у Росії. Щодо розслідувача російські силовики відкрили справу за поширення так званих “фейків про російську армію”. 

Крім того, проєкт Bellingcat, який очолює Грозєв, ще в жовтні 2021 року в РФ внесли до реєстру ЗМІ – “іноземних агентів”. 

Щодо самого Грозєва, то російські спецслужби звинувачували його в допомозі українській розвідці, яка, за їхньою версією, планувала викрасти російський військовий літак. Про порушення справи та її кваліфікацію, однак, не повідомляли. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter